Logo

Støvbold - Lycoperdon

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Støvbold - Lycoperdon

Lycoperdon kommer af græsk lykos ulv og perdo = fjærte og hentyder til de mange sporer, der flyver ud, når den modne svamp berøres. Frugtlegemet er pære- eller kuglefor­met og uden egentlig stilk. Hos de unge svampe er kødet ret fast og hvidligt; men det bliver senere oftest brunfarvet og pulveragtigt. Ved mo­denhed åbner svampen sig i toppen, hvorefter de mange sporer spredes med vinden.

 

Arter:

Krystalstøvbold (Lycoperdon perlatum) vokser i løv- og nåleskove, ofte flokvis, og er ret almindelig. Dens frugtlegeme, der er fremme i juli-­november, er pæreformet, 3-5 cm bredt og 5-7 cm højt, først hvidt, senere brunligt og besat med løstsid­dende pigge. De unge, endnu faste svampe kan spises.

 

Kæmpestøvbold (Lycoperdon gigante­um) er den største af alle bugsvampe; et enkelt frugtlegeme kan udvikle 20.000 milliarder sporer. Svampen vokser især på muldrige steder i kanten af skove, i haver og marker, hvor den kan dukke op hver sommer. Frugtlege­met, der bliver indtil 50 cm i diameter, er uregelmæssigt rundt med hvidliggrå farve. De unge svampe er spiselige og velsmagende.

 

Pindsvinstøvbold (Lycoperdon echina­tum) vokser hist og her i løvskove og ses i august-oktober. Frugtlegemet er kuglerundt, 2-4 cm i diameter og tæt besat med lange pigge, der er brune med lysere spidser, som er bøjet mod hinanden. Mellem piggene er der et brunt, grynet lag. Kødet er først hvid­ligt, senere purpurfarvet. Svampen er værdiløs som spisesvamp. Pærestøvbold (Lycoperdon pyriforme) vokser almindeligt i smågrupper på løvtræstubbe og pinde og er fremme i august-november. Frugtlegemet er pæreformet, ca. 3 cm højt og blegt gulligbrunt med mørkere top. Svam­pen er uspiselig og har en skarp, metal­agtig lugt.

 

Kæmpestøvbold (Lycoperdon giganteum) er særdeles velsmagende som ung.

 

Pindsvinstøvbold (Lycoperdon echinarum) er uspiselig.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (12 stemmer)
Siden er blevet set 9.533 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
149629-08-2010 22:26:52 Johnny Kurt Kristensen
Jeg har lige fundet en lille koloni af kæmpestøvbold svampe.
Det er kun anden gang jeg har fundet den type svampe i mit liv.
Er det sjælne eller er det bare mig der ikke har været opmærksom nok?

Med venlig hilsen

Johnny Kurt Kristensen

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?Effektiv reklame - klik her