Logo

- Lidt om plantenavne

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Latin er gartnernes og botanikernes internationale sprog. Hver enkelt planteart har sit bestemte botani­ske navn, kendt af fagfolk i hele verden.

Den verdensberømte svenske botaniker, Carl von Linné, var ophavsmand til dette navnesystem, som bragte orden i det virvar af navne, som planterne tidligere var forsynet med. Linné gav hver plante et navn, der bestod af to ord. Det første navn var slægtsnavn og det andet artsnavnet. Planter inden for en slægt havde således samme navn, mens hver art havde sin specielle betegnelse, der ofte beskreven bestemt egenskab hos planten.

 

Pinus nigra er det latinske navn for sortfyr.

Pinus er slægtsnavnet, som bæres af alle fyrrearter.

nigra er artsnavnet, der betegner sortfyrrens specielle egenskab, den sorte farve hos nålene.

 

På latin kommer altså slægtsnavnet før artsnavn et , modsat dansk, hvor artsnavnet nævnes før slægts­navnet.

Nærstående slægter er samlet i familier, som i den latinske sprogbrug ofte ender på stavelserne '-aceae'. Fyrreslægten hører sammen med granslægten til gran­familien, der på latin hedder Pinaceae.

I haveABC.dk har vi for hver omtalt plante angivet familienavn, slægtsnavn og artsnavn.

Familienavnet fortæller lidt om, hvilke planter der har særlig mange fælles træk. Til granfamilien hører for eksempel ædelgran, ceder, lærk, gran, fyr og douglas­gran, Til fyrreslægten hører blandt andet banksfyr, bjergfyr, skovfyr, sortfyr og weymouthsfyr.

Ofte er der betydelige forskelle i udseende inden for de enkelte arter, som man derfor opdeler i varieteter eller sorter, hvis det drejer sig om kunstigt frembragte plantegrupper med særlige egenskaber. Foran va­rietetsnavnene er disse angivet med forkortelsen 'var.' = varietet.

Sortsnavnene skrives med stort begyndelsesbogstav og i enkelt citationstegn. En dværgsort af sortfyr hedder således 'Pygmaea', og denne plantes fulde navn skrives således Pinus nigra 'Pygmaea'.

'Gartnerlatin' er derfor ikke et forsøg på at hævde sig over for amatører og lægfolk, men tværtimod en metode til helt nøjagtigt at beskrive hver enkelt plantetype, så man aldrig er i tvivl om, hvor den er anbragt i planteverdenens komplicerede system.

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (17 stemmer)
Siden er blevet set 7.135 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
382027-09-2015 13:11:24 haveABC.dk
Tusindben kan være en bregne (latin: Polypodiopsida eller Leptosporangiatae, Leptosporangiate) fx Ørnebregne Pteridium aquilinum, med kraftige rodskud. Ukrudt! Se http://www.haveabc.dk/16/bregner og http://www.haveabc.dk/41/bregner-i-haven
381927-09-2015 10:30:31 Jørgen Fabrin
Hvad er det latinske nav for planten Tusindben og hvordan kommer jeg af med den?

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?





Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her