Logo

- Rosenstudier i marken

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Den interesserede haveejer og plantedyrker indhøster bevidst eller ubevidst erfaringer i alle de haver, parker og plantesamlinger, som han passerer eller færdes i. Med sit righoldige sortiment er rosen en taknemlig plante at samle på, og utallige er da også de rosenhaver, hvor vi alle kan studere roserne, finde nye og interes­sante sorter og få nye ideer til deres pleje og anvendel­se. Overalt i Europa kan vi finde smukke rosensamlin­ger, som er værd at besøge, når man passerer dem på rejser og udflugter.

 

Danmark

Den store og smukke rosenhave i Valbyparken, anlagt af Københavns kom­mune i 1964. Den rummer omkring 12000 roser, for­delt på næsten 300 sorter. Haven dækker et areal på 15000 m², De fleste større planteskoler har forevis­ningshaver med roser. D.T. Poulsens planteskole i Kvistgård skal fremhæves. Gammeldags roser findes i en fin samling hos planteskoleejer V. Petersen i Løve på Sjælland, og i Marselisborg slotshave ved Århus er der indrettet en rosenhave, udelukkende med 'gammeldags' roser. I haven ved herregården Egeskov på Sydfyn kan man finde gode eksempler på, hvorle­des roser kan anvendes i forbindelse med andre have­planter. Endelig er der en værdifuld rosenhave ved Lerchenborg ved Kalundborg.

 

Sverige

En fin rosensamling ved Bäckaskogs Kungsgård ved Kri­stianstad.

 

Tyskland

På rejser sydpå kan man have stort udbytte af at stude­re rosen haverne ved en lang række planteskoler, slots­haver samt gamle og nye udstillingsparker. Rosengarten Uetersen i Holsten omfatter 8 hektar og indeholder over 1000 rosensorter, først og fremmest de sorter, der er tiltrukket af Tantau og Kordes, men også gammeldags roser er rigt repræsenteret. Planten un Blomen i Ham­burg er et udstillingsareal, hvis rosenhave absolut er et besøg værd. Desuden findes større rosen anlæg i Han­nover (Park an der Stadthalle, Grosse Garten og Berg­garten i Herrenhausen), i Köln (Rheingarten), i Stutt­gart (Ausstellungspark am Killesberg), i Essen (Botani­sche Garten), i Dortmund (Westfalenpark, Botanische Garten), i Kassel (Karlsaue) og i Zweibrücken med en rosenhave på 5 ha. På øen Mainau ved Bodensee findes en rosenhave i italiensk stil og med et næsten italiensk klima. Rosariet, rosensamlingen i Sangerhausen er må­ske den største og mest interessante af alle rosenhaver. Arealet er på godt 12 hektar. Der findes 30.000 plan­ter, fordelt på næsten 6000 sorter og arter, heraf 870 vilde roser og gammeldags roser. Sangerhausen er lidt af et levende rosenmuseum med aflæggere af blandt andet den berømte tusindårige rosenstok fra domkir­ken i Hildesheim. I tilknytning til rosariet findes et spændende og righoldigt rosenbibliotek.

 

Storbritannien

Queen Mary's Rose Garden udgør en del af Regent's Park i London. Her findes det blomsterflor og den rosen­duft, som man i fantasien altid forbinder med engelske haver. I St. Albans uden for London findes The Nati­onal Rose Society's Rosegarden ved Bone Hill med 900 forskellige roser i forevisningshaven samt et stort antal nye sorter i prøvehaven. I tilknytning til rosenselskabet findes et bibliotek med litteratur om rosendyrkning. Rundt om i Storbritannien findes en lang række fore­visningshaver med roser, blandt andet i Cardiff (Roath Park), i Edinburgh (Saughton Park), i Glasgow (Pollok Park), i Nottingham (The Arboretum), i Southport (Bota­nic Gardens), i Taunton (Vivary Park), og i Teesside (Borough Park, Redcar).

 

Holland

I nærheden af den Haag findes en righoldig rosenhave i Westbroekpark. Med sin vind udsatte beliggenhed på ret svær jord giver parken en god anskuelsesundervis­ning i dyrkning af roser under vanskelige forhold.

 

Frankrig

Kejserinde Josephines rosenduftende haver ved Mal­maison er baggrunden for den seværdige rosenhave l'Hay les Roses ved Paris. Den rummer ti afdelinger, skabt over hver sit tema: Rosens historie, den botaniske samling, de galliske roser, roserne fra Malmaison, ro­serne fra Det fjerne østen, havebrugets roser, uden­landske roser, moderne roser, kvindens roser og den dekorative rosenhave. Og endelig et veritabelt rosen­teater. I tilknytning til rosenhaven er der indrettet et rosenmuseum, opbygget over emnerne rosen i viden­skaben, rosen i litteraturen, rosen i kunsten og rosen som dekoration.

 

Schweiz

I Parc de la Grange ved Genève findes en seværdig rosenhave med prøvedyrkninger, men hvor der også afholdes konkurrencer, kåringer og rosenfester.

 

Spanien

I 1954 blev rosenhaven i Parques del Oeste ved Madrid anlagt på en tidligere losseplads. Sydens sol og en in­tensiv pleje gør denne to hektar store rosenhave til et unikum blandt rosenhaver. I blomstringstiden fremvi­ser den en utrolig frodighed og blomsterrigdom, der bør gøre den til et mekka for rosenentusiaster.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 5.139 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her