Logo

Akva­rieplanter

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Akva­rieplanter 

Et akvarium med planter kan være et værdifuldt bidrag til et rums udsmyk­ning. Planterne i akvariet kan være anbragt i grupper eller hver for sig, og de kan være høje og lave og have forskellige former og farver. Den første beplantning af akvariet bør be­stå af hurtigvoksende planter. I bun­den af akvariet lægges ca. 3 cm groft sand og derover et tyndere lag af almindeligt sand. Planter med tydelig stængel kan stikkes direkte i sandlaget, efter at de nederste blade er fjernet. For planter med bladroset gælder, at de ikke må stikkes for dybt ned i sandet; rødderne skal kunne ses en smule. Løg og knolde kan lægges di­rekte oven på sandlaget.

 

Formering: Nogle planter formerer sig ved hjælp af udløbere eller rodstæng­ler. F.eks. har plantearten Cryptocory­ne en brun rodstok, som danner nye planter, hvis den skæres i stykker og får lov til at flyde.

 

Lys: Akvariet bør ikke stå alt for tæt ved vinduet, fordi mange vandplanter ikke godt tåler mere end 12 timers dagslys. Det er bedst at stille akvariet op ad en trævæg, hvori der er installe­ret kunstlys. Det bedste lysstofrør for øjeblikket er Philips TL 32. Som sup­plement kan desuden anvendes Philips 29 eller 27. Osram 77 og Gro-lux lamperne kan bruges sammen med Philips TL 32, selvom de udsender for meget rødt og blåt lys. Hvis man kun anvender Osram 77 og Grolux, giver det et unaturligt blåt lys ved akvariet. Normalt kan man regne med, at lam­perne har en levetid på et halvt år.

 

Vand: Vandet bør have en gennem­snitlig hårdhedsgrad på fra 7 til 10 og en pH på omkring 6,9-7. Vandets temperatur bør holdes på ca. 24°C.

 

Planter:

Cabomba aquatica og Cabom­ba caroliniana har to slags blade, nem­lig findelte undervandsblade og små skjoldformede, helrandede flydeblade. Formeres ved deling.

Echinodorus magdalenensis har lancet­formede blade, op til 15 cm . Formeres ved udløbere.

Echinodorus tenellus danner »græsmar­ker«, der er ca. 8 cm høje. Formeres ved udløbere.

Myriophyllum brasiliense (papegøje­fjer) har kransstillede, kamdelte blade. Formeres ved deling og stikning.

Vallisneria spiralis er en plante med båndformede blade. Formeres ved de­ling. Vallisneria spiralis 'Tortifolia' er meget dekorativ på grund af sine kru­sede blade.

 

Til beplantning af porøse sten egner sig f.eks. bregnen Microsorium pteropus og mosset Vesicularia dubyana. Disse planter kan fastgøres ved hjælp af nylontråd, der efter nogen tids forløb forsvinder på grund af planternes vækst.

 

Akvariebeplantning, består af Saururus cemuus, i forgrunden, midten og Hygrophila difformis, i øverste venstre hjørne.

 

Akvariebeplantning domineret af en brogetbladet Nymphaea ssp. Forneden i billedet ses Echinodorus magdalenensis. i baggrunden til venstre ses Bacopa amplexicaulis og i baggrunden til højre Cryptocoryne wendtii.

 

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (24 stemmer)
Siden er blevet set 5.899 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvordan holder du ferie i år?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her