Logo

Balsam-urter

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Balsam-urter 

Balsam-urter er en fællesbetegnelse for en række planter med aromatiske lugt­stoffer i blomster eller blade. Nogle blade afgiver duft efter en let berøring, fx pebermynte og pelargonie, me­dens andre blade først dufter efter at være gnedet mellem fingrene, så celler­ne ødelægges. Fælles for dem alle er et lugtstof, som er bundet til en æterisk olie, der findes i kirtelhår på bladenes overflade. Mennesket har gennem tiderne forstået at anvende disse dufte på den ene eller anden måde, fx til vellugtende salver, i parfume og ved balsamering af de døde i oldtidens Ægypten.

 

En lavendelhæk var tidligere almindelig i haver­ne. De vellugtende blomster anvendes i medicinen og især tidligere til at lægge mellem tøj.

 

Balsam er flydende eller halvflydende blandinger af harpiks og æterisk olie, der hærdner efterhånden, når de ud­sættes for luftens påvirkning. Hos am­bratræ (Liquidambar styraciflua og Li­quidambar orientalis) udnyttes den fly­dende harpiks, der bl.a. er hovedbe­standdelen i tyggegummi.

Rosenolie eller rosenvand fremstilles af forskellige rosen-arter og -krydsnin­ger, bl.a. mosrosen (Rosa centifolia 'Muscosa'), hvis friske blomsterblade ved destillation med vand giver rosen­vand.

Potpourri, som vore oldeforældre altid havde et glas stående med, bestod bl.a. af saltede rosenblade og lavendel­blomster.

Agrumenolier er en betegnelse for de æteriske olier, der udvindes af citrus­frugter. Hertil hører bl.a. citronolie og bergamotolie, der findes i de små kirt­ler i skallerne på frugterne.

En anden vigtig olie er pebermynteoli­en, der udvindes af forskellige arter og krydsninger af mynte (Mentha). Mynten hører til læbeblomstfamilien, og de modsatte blade er fyldt med kir­telhår, hvis indhold af æteriske olier gi­ver den velkendte mynteduft. Ager­mynten (Mentha arvensis), der er vildt­voksende her i landet, anvendes bl.a. til fremstilling af menthol. Pebermynte (Mentha piperita) er en gammel kul­turplante, der i vor tid dyrkes i stor stil. . De unge skud og blade anvendes til udvinding af pebermynteolie, der bl.a. bruges i medicin og til pebermynte­vand.

--

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.504 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!