Logo

Bjørneklo - Bekæmpelsesmetoder

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

www.frederikshavn.dk

 

Bjørneklo - Bekæmpelsesmetoder

Rodstikning
Roden skæres over ca. 10 cm under jordoverfladen med en skarp spade eller et specialredskab. Planten hives herefter op og lægges til udtørring eller destrueres. Arbejdet udføres første gang i april – maj, men skal gentages efter ca. én måned.        


Slåning
Man kan slå med le, kratrydder eller maskine afhængig af areal og bestandsstørrelse. Man bør slå inden planterne er 50 cm høje, og slåningen skal gentages vækstsæsonen igennem, så planterne efterhånden udsultes.

 

Græsning
Hvis der er mulighed for græsning med får, kvæg og - visse - heste, er dette en rigtig god og anbefalet metode. Det er uhyre vigtig at dyrene sættes på arealet så tidligt som muligt, og man bør holde øje med græsningstrykket og flytte dyrene herefter.         


Jordbehandling og/eller genopdyrkning
Det er en særdeles god metode, men den egner sig primært til landbrugsarealer og andre dyrkede arealer. Ved jordbehandling skal man også påregne et antal behandlinger i løbet af vækstsæsonen. Vær opmærksom på hvor du må benytte denne metode.

Kapning af blomsterstanden
Man bør altid kappe blomsterstanden, hvis der stadig er planter med frøsætning – selv om man har brugt andre metoder. Alle blomsterstande skal klippes af, fjernes og destrueres – helst ved afbrænding. Metoden kan også bruges som eneste behandling i mindre bestande. Tidspunktet er vigtigt, for man skal kappe blomsterstanden efter de hvide blomster er forsvundet, men før frøene modnes. Én indsats er sjældent nok, og derfor skal man regne med, at det er nødvendigt at gentage behandlingen.

Sprøjtning
Bekæmpelse ved sprøjtning med glyphosat (f.eks. Round-up) er meget effektiv, men kræver både uddannelse og megen specialviden. Man kan bruge mange forskellige værktøjer som; weed-wiper, easy roller, ryg- og traktorsprøjte alt efter bestandsstørrelse og arealer. Man bør begynde sprøjtebehandlingen i maj og kontrollere løbende, så man kan begynde yderligere behandling.

Pas på
Du skal passe på dig selv når du bekæmper bjørneklo. Alt efter hvilken metode du vælger, vil du være mere eller mindre udsat for direkte kontakt med planten og saften. Du bør derfor altid beskytte dig med sikkerhedsbriller/visir, langærmet trøje, lange bukser og vandtætte lange handsker og lange støvler. Det er uhyre vigtigt, at du ikke får saft direkte på huden, hverken direkte eller via gennemblødt tøj. Husk at sollys forværrer skaden, hvis du har fået saft på huden. Får du saft i øjnene skal du skylle godt, beskytte dig med solbriller og søge læge.

Yderligere oplysninger ved henvendelse til kommunen, og du kan hente en fremragende håndbog som pdf-fil hér eller ringe til Hedeselskabet på 8728 1133 og få den tilsendt.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.185 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her