Logo

Bladrandsyge

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Bladrandsyge

Bladrandsyge kan forårsages af vandli­dende jord, for kraftig fordampning, næringsmangel, saltskade samt blæst eller et samspil af disse faktorer. Hos ribs ses ofte bladrandsyge i form af tørre, visne bladrande; her er den tegn på manglende balance i forholdet mel­lem kvælstof og kalium. Sygdommen kan kureres ved tilførsel af svovlsur kali. Vej træer har ofte visne bladrande allerede tidligt på sommeren på grund af kloridskade. Kloriden stammer fra de store mængder kogsalt (natriumklo­rid), der anvendes til snesmeltning i vinterhalvåret. Da klorider er letopløselige, er det muligt at fjerne dem ved udvaskning med rigelige mængder vand.

I drivhus er det ikke ualmindeligt at se visne bladrande, eksempelvis på salat, når en længere gråvejrsperiode afløses af stærkt solskin; problemet afhjælpes generelt ved skygning. Mange stue­planter må beskyttes mod direkte sol­lys især om foråret for at undgå visne bladrande.

 

For megen gødning kan forårsage visne bladrande som her på blade af julestjerne.

Saltsvidning giver visne bladrande hos mange vejtræer, hvor der vintersaltes i glat føre. Her vises svedne bladrande hos vedbend, der er følsom over for megen kunstgødning.

 

Bladpletter og visne bladrande opstår ofte, hvor man bruger vejsalt om vinteren for at fjerne is og sne. Undgå salt og brug i stedet grus i glat føre.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 3.544 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her