Logo

Blomster­kolbe

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Blomster­kolbe

En blomsterkolbe er en blomsterstand med ustilkede blomster på en tyk akse. Billedet viser kolben hos fredslilje (Spathiphyllum wallisii).

En kolbe er en blomsterstand, i hvil­ken blomsterne er helt ustilkede og sidder på eller delvis i en tyk og kødet akse, som det fx kendes fra majs. Som regel er der ikke nogen ende stillet blomst på hovedaksen i en kolbe, og de nederste blomster springer ud først. Blomsterkolber findes næsten udeluk­kende hos de enkimbladede planter. Somme tider er kolben omgivet af et hylsterblad, som kan være stort og farvet og tjene til at lokke insekter til de ofte uanselige blomster i kolben. Hos dansk ingefær (Arum maculatum) er kolben omgivet af et stort grønt, kræmmerhusformet hylsterblad, som er sammenvokset forneden og glat på indersiden. Selve kolben er blomster­løs og brunviolet i spidsen. Længere nede bærer den øverst en krans af hår, dannet af golde blomster, derunder flere kranse af hanblomster, som kun består af de 3-4 støvdragere, og ende­lig hunblomster, som kun består af et enkelt frugtblad. Hårkransen spærrer vejen ud af hylsterbladets hulhed, men tillader insekter at falde ned i den. Når de har bestøvet hunblomsterne, åbner støvknapperne sig, og hylsterbladets glatte inderside bliver tør, så insekter­ne kan kravle op igen og flyve videre til næste kolbe. Hos den velkendte kalla (Zantedeschia aethiopica) er den gule kolbe omgivet af et stort, hvidt hyl­sterblad. Hos fredslilje (Spathiphyllum wallisii) er nederste del af kolben vok­set sammen med hylsterbladet.

Facebook
Opret din egen Havebog Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.305 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
494416-02-2016 01:04:05 jan petersen
Jeg
494316-02-2016 01:02:21 jan petersen

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?