Logo

Bordeauxvæske

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Bordeauxvæske er et kobberholdigt plantebeskyttelsesmiddel med fore­byggende virkning over for svampesyg­domme, der spredes ved luftbårne spo­rer. Ved et tilfælde blev denne virk­ning opdaget i de franske vin distrikter , idet de vinstokke, som man havde sprøjtet med en blanding af blåsten og kalk for at afskrække forbipasserende fra at stjæle druerne, fik langt færre angreb af den frygtede sygdom vin­skimmel.

Den endelige opskrift på bordeauxvæske leverede den franske botaniker Millardet i 1885, og i årene derefter blev den et meget anvendt middel, bl.a. mod kartoffelskimmel og æbleskurv. Fremstillingen er ret om­stændelig, og det er en af grundene til, at bordeauxvæske nu er erstattet af andre midler.

 

Blåsten (CuS04, 5H20) og brændt kalk (CaO) røres i hver sit trækar op med vand, og de to opløsnin­ger blandes lige før brugen til en lyse­blå væske, der udsprøjtes på planter­ne. Derved bliver de overalt beklædt med en blåhvid hinde, hvorfra der langsomt udskilles små mængder kob­ber, som virker dræbende på svampe­sporer. Sprøjtningen er således fore­byggende og har ingen virkning på en allerede etableret svampesygdom på planten.

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (9 stemmer)
Siden er blevet set 16.563 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
239721-06-2010 16:22:49 Inga Bach
Ja, for danske landmænd. Det har i en årrække været forbudt at bruge kobberholdige sprøjtemidler mod svampesygdomme i Danmark.

Det er stadig tilladt i mange andre lande, heriblandt EU-lande, selvom moderne pesticider er mere miljøvenlige. Kobbermidlerne bruges f.eks. i vinmarker og frugtplantager - også i de økologiske. Økologisk vin fra Frankrig og økologiske æbler fra Argentina er sprøjtet med stoffer, som ikke må bruges i konventionel avl i Danmark.

Danske øko-æbleavlere finder det konkurrenceforvridende, at udenlandske producenter må bruge kobber, når de ikke må.

Kobber ophobes i jorden, og når koncentrationen bliver for høj, kan afgrøderne ikke vokse. Det er efterhånden et stort problem bl.a. i franske vinmarker.
239821-06-2010 16:15:13 Lars O.
Også for landmænd ?
239921-06-2010 16:04:11 Inga Bach
Husk at det er ulovligt at bruge kobbermidler som pesticider i Danmark.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her