Logo

Clusius, Carolus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Clusius, Carolus

 

Carolus Clusius var en af foregangsmænde­ne inden for botanikken (1526-1609). Latini­seret navn for Charles de Lécluse, fransk-nederlandsk naturvidenskabs­mand, berømt for sine botaniske vær­ker og en af de første, der dyrkede botanikken som selvstændigt fag, ikke blot som et støttefag for medicinen.

 

I Leidens botaniske have findes en rekonstruktion af Clusius' oprindelige have med mange af de planter, som Clusius selv havde indført. Planen viser den første Hortus Botanicus fra 1601.

 

Clusius studerede den klassiske oldtid samt medicin og teologi ved universite­ter i Nederland, Tyskland og Frankrig. Senere opholdt han sig nogle år i Nederland, hvor han oversatte Dodo­naeus' Cruyde-Boeck (Urtebog) til fransk.

I 1564-65 var Clusius i Spanien og Portugal med det ene formål at studere floraen, og 1573 blev han leder af en ny kejserlig medicinsk-botanisk have i Wien. Under sh ophold her studerede han flittigt den vilde flora, om hvilken han udgav flere bøger. En af disse, Fungorum in Pannoniis observatorum brevis historia, er den første regionale svampeflora i verden; selvom Clusius ikke inddeler svampene efter moderne principper, er denne bog dog af stor værdi, fordi den beskriver svampene i alle enkeltheder.

Allerede tidligt var Clusius begyndt at skaffe sig sjældne planter fra hele ver­den, og da han efter kejser Maximilian IIs død i 1578 forlod Wien, slog han sig ned i Frankfurt am Main, hvor han dyrkede sine planter. Hans favoritter var løgvæksterne, men som en af de første dyrkede han også kartoflen; det er faktisk ham, der har fået æren for, at den vandt fodfæste i Europa.

I hele sin udlandstid havde Clusius holdt forbindelsen til Nederland og skaffede også sine bekendte frø og løg af værdifulde planter. I 1592 blev han opfordret til at komme til Leiden for at opbygge universitetets nye botaniske have. Han påtog sig opgaven i 1593, men var ikke fysisk i stand til at klare den alene, og 1598 overgaves ledelsen af haven officielt til Pavius, en af de medicinske professorer ved universite­tet. C1usius forblev dog i kontakt med haven og skaffede den stadig mange værdifulde og sjældne planter. Det er således ham, der har indført både hestekastanje, platan, skorzoner, jas­min og ikke mindst tulipanen til Ne­derland; takket være Clusius' tilknyt­ning til haven i Leiden overtog denne rollen som den vigtigste botaniske ha­ve i Europa.

Clusius' betydning for botanikken s ud­vikling blev dog større end hans betyd­ning for havebruget. Som en af de første kendte han af selvsyn alle de planter, han beskrev, og han forstod at iagttage og beskrive dem meget kor­rekt og nøjagtigt. Clusius er blevet kaldt grundlæggeren af den beskriven­de botanik, og sikkert er det, at han var den første, der ikke blot betragtede planterne ud fra deres nytteegenska­ber alene.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.705 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?




Effektiv reklame - klik her