Logo

Dækfrøede

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Dækfrøede

En plante kaldes dækfrøet, hvis dens frø og frøanlæg er indesluttet og be­skyttet af et særligt blad, som kaldes frugtbladet.

 

Langt den største del af alle nulevende planter er dækfrøede, og man mener, at gruppen begyndte at udvikle sig fra de nøgenfrøede, hvis frøanlæg ligger frit, for omkring 180 mill. år siden. Botanikerne kalder de dækfrøede an­giospermer.

 

Magnoliablomsten regnes for en primitiv blomstertype hos de dækfrøede.

Mange avancerede blomster hos de dækfrøede har mere eller mindre sammenvoksede blosterblade. Det er Pinseliljen et eksempel på blandt de enkimbladede planter, og Klokkeblomsten blandt de tokimbladede.

 

De fleste dækfrøede planter har tve­kønnede blomster med tydeligt blo­ster. Som regel består blosteret af et grønt bæger af blade, som beskytter blomsterknoppen. Inden for disse er der en farvet krone, hvis funktion er at tiltrække insekter. Hos de allerfleste dækfrøede overføres de hanlige køns­celler fra den ene blomst til den anden ved insekters hjælp. Inden for kronen følger støvbladene, hvori de hanlige kønsceller dannes, og inderst sidder frugtbladene med frøanlæggene, der indeholder de hunlige kønsceller. Fle­re frugtblade kan vokse sammen og danne et frugtanlæg, som udvikler sig til en frugt, når frøanlæggene er blevet befrugtet.

 

I de første dækfrøedes blomster var alle blade, både bloster-, støv- og frugtblade, frie af hinanden. Senere har der udviklet sig talrige forskellige blomstertyper med sammenvoksede frugtblade, sammenvoksede bloster­blade og somme tider sammenvoksede støvblade. Man inddeler de dækfrøede i grupper bl.a. efter, hvordan bladene i deres blomster er vokset sammen og hvor mange der er af dem. En overord­net inddeling foretager man dog ved at skelne mellem de to hovedgrupper af de dækfrøede: de enkimbladede, hvis kimplanter kun har et blad, og de tokimbladede, hvis kimplanter har to blade.

 

De ældste dækfrøede planter var nok træer, men i dag findes der dækfrøede med alle mulige vækstformer. De kan være træer, buske, dværgbuske og slyngplanter, en-, to- eller flerårige urter, vandplanter med flydeblade el­ler med undervandsblade osv. De dæk­frøede har været en meget succesrig plantegruppe, som har været i stand til at tilpasse sig til næsten alle vokseste­der på Jorden, og man regner med, at der findes omkring 300.000 arter af dækfrøede planter i verden.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (9 stemmer)
Siden er blevet set 3.924 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?
Effektiv reklame - klik her