Logo

Degeneration

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Degeneration

Ordet degeneration kommer af det latinske degenerare, som betyder at udarte eller at afvige i en uheldig eller uønsket retning. Degeneration af plan­ter viser sig oftest ved dårlig vækst, svage rødder, unormale blade eller unormale blomster. Degeneration hos planter opstår enten ved en uheldig kombination af arveanlæg (indavl), ved ændring af de arvelige egenskaber (mutation) eller ved angreb af sygdom­me eller snyltere.

Degeneration ved indavl forekommer kun hos planter, der kræver krydsbe­frugtning. Når nærbeslægtede indivi­der gennem mange generationer kryd­ses indbyrdes, vil uheldige sammen­koblinger af de arvelige egenskaber i kromosomerne give sig udslag i svage­re vækst og ringere evne til at udvikle spiredygtigt frø, og drejer det sig om kulturplanter, vil udbyttet blive stadig ringere. Indavl kan dog også have den stik modsatte virkning, idet krydsning af to forældreplanter kan give afkom med særlig gode egenskaber og frodig vækst. Dette fænomen kaldes kryds­ningsfrodighed (heterosis) og udnyttes i frøavlen til engangsfremstilling af værdifulde sorter, ikke mindst blandt køkkenurter og sommerblomster. Af­kommet betegnes F1-hybrider (se den­ne artikel).

 

Degeneration ved mutation kendes især fra den type planter, der formeres vegetativt ved stiklinger, udløbere el­ler podekviste, men kan også opstå hos frøformerede planter, der befrugtes efter selvbestøvning. Mutation er æn­dring af de arvelige egenskaber, enten ved tab af et eller flere arveanlæg, ved flytning eller ombytning af arveanlæg­genes placering i de enkelte kromoso­mer eller ved en direkte ændring af et enkelt arveanlæg. Mutationerne kan fremkaldes ved stråling fra verdens­rummet og kunstigt ved radioaktiv be­stråling eller behandling med visse ke­mikalier. Forsøg med kunstige mutati­oner har til hensigt at fremstille planter med bedre egenskaber end de oprinde­lige, men kan også have den modsatte, degenerative, virkning. Mutation kan ske både i kønsceller og i vegetative celler. Mutationer med dårligt resultat er fx bånddannelser af grene på bl.a. pil, forsytia og roser samt på stængler hos mælkebøtte og tusind­fryd.

 

Degeneration ved sygdomsangreb vi­ser sig ved unormal udvikling af de angrebne plantedele, forårsaget af svampesygdomme, skadedyr og virus. Hos frugtplanter og køkkenurter har degeneration især udbyttemæssig og økonomisk betydning, og hos havens prydplanter kan degeneration give sig udslag i, at planterne får en ringere de­korativ værdi.

 

Modforholdsregler: Degeneration kan modarbejdes ved stadig udvælgelse af de bedste planter, ved produktion af planter med særlig gode egenskaber, ved en omhyggelig kvalitets- og syg­domskontrol, ved bortlugning af dege­nererede planter og ved en passende bekæmpelse af sygdomme og skade­dyr.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 1.715 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her