Logo

Derris

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Derris

Derris er et insektmiddel, som har været kendt fra gammel tid. Det blev udvundet ved knusning af rødder fra planter af slægten Derris, især Derris elliptica, som er et lille træ af familien de ærteblomstrede (Papilionaceae) og vokser i bl.a. Burma og Indonesien. De knuste rødder blev lagt i vand, og udtrækket blev brugt straks eller ind­dampet til senere brug. Den ældste anvendelse af derris menes at være til fiskefangst. De knuste rødder blev ka­stet ud i søer; giften lammede fiskene, som flød op til overfladen og derefter var lette at fange. Senere blev udtræk­ket brugt til at bekæmpe husdyrs utøj med, og fra 1850 blev det anvendt mod skadedyr på planter.

Derris nedbrydes hurtigt i naturen, og virkningen af en pudring eller sprøjt­ning med midlet er derfor kortvarig. Det aktive stof, rotenon, og nogle andre nærstående stoffer findes i man­ge tropiske planter.

Sammen med tobaksplantens nikotin har derris lagt grunden til den kemiske bekæmpelse af skadedyr. Da begge stoffer er af naturlig oprindelse, ned­brydes de hurtigt i naturen uden at efterlade skadelige rester.

Facebook
Opret din egen Havebog Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.908 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?