Logo

F1-hybrider

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

I modsætning til de fleste dyrearter kan mange plantearter krydses indbyrdes og få frugtbart afkom. Resultaterne af en sådan krydsning er en række hybri­der, som man kalder for første filial­generation. Filial er afledt af det latin­ske ord filius, som betyder søn. Hvis man derefter krydser hybriderne med hinanden, får man en ny generation, som man kalder anden filialgenera­tion, osv. Da betegnelsen filial-genera­tion er lidt besværlig i daglig tale, har fagfolk forkortet den. Første filial-ge­neration kaldes simpelt hen F1-genera­tionen, en hybrid, som tilhører første filial-generation, kaldes en F1-hybrid osv.

Oprindelig var det arvelighedsforsker­ne, der arbejdede med plantekrydsnin­ger , fordi de på den måde kunne klarlægge, hvordan en bestemt egen-

den næste. Derfor bruges betegnelser­ne F1, F2 og F3 meget hyppigt inden for arvelighedsforskningen, også hvor der er tale om krydsninger inden for en bestemt planteart eller en dyreart. Og­så mange gartnere arbejder med kryds­ninger for at forædle pryd- og nytte­planter, og derfor kan man i dag se betegnelsen Fl føjet til sortsnavne i mange plantekataloger. F1 er da et udtryk for, at denne sort er et kryds­ningsprodukt af første generation. Se også hybrider.

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,1 (7 stemmer)
Siden er blevet set 2.583 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her