Logo

Fareklasser

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Fareklasser

Plantebeskyttelsesmidler i form af ke­mikalier til bekæmpelse af svampe, insekter og ukrudt skal ifølge dansk lov yære godkendt af Landbrugets Gift­nævn, der klassificerer midlerne efter deres giftighed for mennesker. Samti­dig fastsættes en såkaldt karenstid, dvs. tidsrummet mellem behandlingen og det tidspunkt, hvor det er forsvar­ligt at spise de behandlede planter; denne karenstid afhænger af de for­skellige kemikaliers giftighed og ned­brydningshastighed. Midlernes giftig­hed undersøges på forsøgsdyr og ud­trykkes som dødelig dosis for 50% af et givet antal dyr, målt i mg optaget kemikalie pr. kg forsøgsdyr, det så­kaldte LD50.

Da der kan være fare for kemikalie­rester på de spiselige produkter, udfø­res der en såkaldt ADI-test, hvor ADI står for »acceptabel daglig indtagelse«; den udtrykker den daglige dosis, et menneske kan indtage pr. kg legems­vægt gennem 60 år uden påviselig ska­de. På basis af undersøgelserne indde­les midlerne i klasse X, A, B og C.

X-midlerne mærkes »Fareklasse X« »Stærk gift« og bærer et billede af et dødningehoved. X-midlerne må kun anvendes af personer, der efter et kursus autoriseres af Landbrugsmini­steriet.

A-midlerne mærkes »Fareklasse A« »Stærk gift« og bærer billedet af et dødningehoved samt advarsel om for­giftningssymptomerne og angivelse af forsigtighedsregler. A-midler må kun anvendes erhvervsmæssigt.

B-midler bærer påskriften »Fareklasse B« »Gift« og en advarsel med specielle forsigtighedsregler.

C-midler mærkes »Fareklasse C« og ordet »Forsigtig«. Fareklasse B og C må anvendes i private haver. Hvis giften er farlig for bier, anvendes det trekantede mærke.

 

Insektmidler:              klasse        karenstid

Parathion                    A               2 uger

Malathion                    B               1 uge

Lindan                        B               1 uge

Pyrethrum                   C               ingen

 

Svampemidler:

Kviksølv (forbudt)        B               4 uger

Kobber                       C               ingen

Svovl                          C               ingen

Captan                        C               ingen

Benomyl                      C               ingen

 

Ukrudtsmidler:

Allylalkohol                   A

2,4-D (til plæner)         C

 

Det er vigtigt før anvendelse af plante­beskyttelsesmidlerne at læse etiketten grundigt og følge anvisningerne. Det er ligeledes vigtigt at opbevare kemi­kalierne på et for børn utilgængeligt sted, da midlerne forhandles i koncen­treret form og derfor er farlige at indtage. Ved brug bør det undgås at få midlerne i øjne eller på hud, og hvis man kommer i berøring med sprøjte­væsken, bør man skifte tøj og vaske sig omhyggeligt. Samtidig er det en selv­følge, at de angivne koncentrationer, som Statens plantepatologiske Institut har godkendt, efterleves, idet både planter og mennesker ellers kan ska­des. Der har været en del diskussion om kemikalierester på frugt og grønsa­ger i de senere år; men følger man de givne retningslinjer, er det fuldt be­tryggende at anvende kemikalier til plantebeskyttelse. Selvfølgelig er det både mere fornuftigt og billigere at forebygge sygdomme ved at tilgodese planternes krav til dyrkning, gødsk­ning og almindelig hygiejne. Det vil normalt forebygge sygdomsangreb.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,1 (8 stemmer)
Siden er blevet set 3.782 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Mobiltelefoner i folkeskolen, skal det forbydes?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her