Logo

Flaskekultur

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Flaskekultur

Planter i flasker er meget dekorative, og de er lette at passe. Planterne udvikler sig bedst i flasker med runde sider, og jo større flaskerne er, jo længere kan planterne forblive i dem. Store syreballoner er, når de gøres grundigt rene før brugen, meget veleg­nede til flaskekultur. Den tørre luft i stuerne, røg og andre luftforurenings­stoffer kan ikke komme til at påvirke planterne.

Tilplantning af flasken begyndes ved flaskens yderkanter og fortsættes ind mod midten, idet den største plante plantes her.

 

Jordblanding: På bunden af flasken lægges først et 2- tykt lag potte­skærver, sten eller Leca-kugler, der skal give mulighed for afdræning af vandet. Derover lægges et ca. tykt lag plantejord, hvis hovedbestand­del er spagnum. Eventuelt kan enheds­jord bruges.

 

Arbejdsredskaber: For at få jorden ned i flasken bruges en tragt, således at flaskens indvendige sider ikke bliver snavsede. Hvis man ikke kan få hån­den gennem flaskehalsen, kan man fastgøre en ske til en pind og med denne lave et hul i jorden til planten. Ved hjælp af to sådanne pinde kan planten sænkes ned i flasken og jorden trykkes til omkring den. En pind, hvortil er fastgjort et barberblad, kan bruges til at fjerne rådne eller døde plantedele. Herudover behøver man en sprøjte til at fugte planterne med.

 

Flaskens placering: Det er bedst at anbringe flasken med planterne ret lyst, men ikke i direkte sol. Om vinte­ren skal flasken stå i et rum med normal stuetemperatur.

 

Vanding: Når der er opstået ligevægt mellem temperatur og luftfugtighed inde i og uden for flasken og kondens­vandet på indersiden af flasken er forsvundet, skal der ikke længere tilfø­res vand til beholderen. Det kan vare nogle dage. Herefter skal der kun med store mellemrum tilføres vand, ca. en gang hvert halve år. Hvis flasken er ret åben, sker der imidlertid hele tiden fordampning fra den, og så må der vandes noget oftere.

 

Egnede planter:

Aluminiumsplante (Pilea cadierei), be­gonie (Begonia), bregner, Bromelia, drageblodstræ (Dracaena), dværgulve­fod (Selaginella), eksplosionsplante (Pilea nummularifolia), husfred (Solei­rolia), palmer, slangeskind (Fittonia), stuescepter (Aphelandra), usambara­viol (Saintpaulia), vedbend (Hedera) og væddeløber (Chlorophytum) m.fl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Indretning af en flaske kultur. Gennem en papirstragt fyldes først potteskår, derefter sten og til sidst plantejord. Derpå placeres planterne ved hjælp af to pinde forsigtigt i jorden.

 

Vinballonen er vanskeligere at beplante end den åbne skål, men nok så dekorativ til gulvbrug, og planterne trives bedre i den.

Den næsten lukkede beholder er velegnet til fugtkrævende epifytter.

 

En stor glasflakon kan anvendes, men virker mindre elegant end ballon og kumme.

Flaskerne eller de beholdere, man anvender, kan være ret åbne foroven, som vist her.

 

Flaskekulturer har den fordel, at de kan anbringes i køkken og badeværelse, hvor det ellers kan være svært at holde potteplanterne i god vækst.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (59 stemmer)
Siden er blevet set 10.181 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
385030-10-2015 11:18:41 Henrik U
Har kigget og ved ikke, om teksten er blevet rettet. Hvis den IKKE er blevet rettet, er der ikke mange ord, der ikke kan GOOGLES - hvis man altså sidder i nærheden af en computer, npr man læser dette... Således har jeg fundet ud af at den der epifyt-fidus bor på en anden plante, uden at snylte. Synes der er et fint sprog, og at det er respektfuldt at bruge en vis mængde fagord, hvis man ønsker at fordybe sig i et emne.

Afstemning
Mobiltelefoner i folkeskolen, skal det forbydes?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her