Logo

Frugtgrene

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Frugtgrene

Frugtgrene er en betegnelse for de små, ofte noget knudrede sidegrene, som bærer blomster og frugter hos mange træer og buske. De er såkaldte kortskud med tætsiddende blade i modsætning til de ikke-blomsterbæren­de langskud med stor afstand mellem de enkelte blade.

Hos nogle planter som fersken, surkir­sebær og solbær udvikles frugtgrenene på årsskuddene; de blomstrer og bærer frugt allerede det 2. år. Hos andre som æble, pære, ribs og sødkirsebær udvik­les frugtgrenene på et år gamle skud, og blomstringen indtræder det 3. år. Frugtgrenene på æble, pære og ribs skal være et år ældre end frugtgrenene på solbær, fersken og surkirsebær.

 

Naturlig udvikling af frugtgrene: Dan­nelsen af frugtknopper og frugtgrene bestemmes i første række af vækststof­fer, som for de træagtige planters ved­kommende udvikles i endeknopperne på langskuddene. Forbliver et skuds endeknop uberørt af vinterens kulde eller beskæring, vil den ved udspring danne et vækststof, som forhindrer de andre knopper på langskuddet i at udvikle lange skud, så knopperne i stedet udvikler frugtgrene (kortskud). Skæres endeknoppen af, vil en stor del af sideknopperne udvikle sig til lang­skud. Udviklingen af frugtgrene kan tage et par år, hvis grenen vokser opad; men bøjes kvisten ned, så den er så godt som vandret, kan det ofte lykkes at få frugtgrenene dannet alle­rede det første år og blomstringen det 2. år.

 

Endeknoppen bør lades urørt.

Knibning af sommerskud: Kraftige si­deskud kan ved knibning om somme­ren tvinges til at lade sig omdanne til frugtgrene. Skuddene knibes over 5-6 blade så tidligt som muligt. Kommer der skud fra det knebne skud, knibes disse over 2-3 blade. Herved svækkes skuddet og danner' blomsterknopper; men det kan godt tage et par år, især hvis træet vokser meget kraftigt p.gr. af for rigelig kvælstofgødning eller for kraftig beskæring, især af langskudde­ne. Nedbinding af langskud er den hurtigste måde at fremtvinge dannel­sen af frugt grene på. Knibning af langskud for at fremtvinge dannelsen af frugt grene benyttes især på espa­liertræer, hvor der ikke er plads til langskud.

På fritstående træer bliver det hurtigt uoverkommeligt at knibe for at få flere frugtgrene. Her må træerne selv sørge for udviklingen af frugtgrene, hjulpet på vej af en let udtynding af kronen, eventuelt i forbindelse med nedbinding af grene.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (10 stemmer)
Siden er blevet set 3.411 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad er din mening om kongehuset?
Effektiv reklame - klik her