Logo

Grubning

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Grubning

Ved grubning forstås løsning af jorden ned til en dybde af 60-100 cm. Arbej­det udføres med en krog eller grubbe­tand, trukket af en traktor. Ved grub­ning opnås, at hårde eller sammen­pressede jordlag løsnes, uden at jord­lagene blandes.

Grubning blev først anvendt på hede­arealer til brydning af al-lag, som fik regnvandet til at blive stående på over­fladen i stedet for at sive ned. Efter grubningen blev vandsyge jorder bedre egnede til opdyrkning.

I de senere år har grubning i stigende grad været brugt på sværere jorder, som er presset sammen ved kørsel med tunge lastvogne, traktorer og bulldoze­re. Jordens sammenpresning kan ofte spores ned til en dybde af 60-90 cm. Ved sammenpresningen bliver jorden vanskelig at bearbejde og uigennem­trængelig for vand, planterødder og regnorme. I fugtige perioder samles stående vand på jordoverfladen.

I beskrivelser for jordarbejde i forbindelse med alle former for byggeri ind­går bestemmelser om, at alle arealer, der skal tilplantes eller som skal tilsås med græs, skal dybdebehandles ved grubning. Grubningen må udføres, så snart byggeriet og det øvrige anlægsar­bejde er udført; manglende grubning kan give store problemer med haver eller parker mange år fremover.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (12 stemmer)
Siden er blevet set 6.794 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her