Logo

Høstfarver

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Høstfarver

Høstfarver er de efterårsfarver, der så velkendt fra den danske sensommer iklæder alle træ- og urteagtige planter deres gyldne og rødbrune farver. Dette farvespil skyldes tilstedeværelsen af de naturlige farvestoffer klorofyl, karotin og anthocyan. Alle farvestofferne fore­kommer i plantecellernes celleslim og henregnes til hvidkorn, grønkorn eller farvekorn.

Hvidkorn forekommer i overhudscel­ler i underjordiske organer eller i klo­rotiske blade. Planter, der vokser i mørke, indeholder kun hvidkorn, som til gengæld er bærere af et forstadium til grønkorn, der ved belysning omdan­nes til klorofyl.

Grønkorn forekommer i alle grønne, belyste plantedele, først og fremmest i blade og stængler. De består af to grønne klorofylfarvestoffer og gule ka­rotinoider. I disse grønkorn foregår den for planterne nødvendige kulsyre­assimilation, hvorved luftens kultveilte i forbindelse med vand og lysenergi omdannes til kulhydrater og ilt. Farvekornene indeholder kun karotinoider; farvestoffet kan enten være udkrystalliseret i farvekorn, eller det kan være til stede som ganske små partikler. Farverne strækker sig hos karotinoiderne fra gul til rød. Anthocyanerne, der findes opløst i celles aften, dækker farveskalaen fra rød til blåviolet. Disse kan især iagttages hos røn, gulerod og hyben.

 

De gyldne og bronze høstfarver hos bøg skyldes indviklede kemiske processer.

 

Selv efter løvfald beholder mange blade de smukke høstfarver.

 

Længe før efterårets løvfald sætter ind, undergår bladene en  nedbrydningsproces, hvorved der transporteres kvælstof, kalium og fosfor tilbage i grenene. Ca. halvdelen af bladpladens indhold af disse stoffer afgives til træet på denne måde, mens resten fældes med det visne blad. Grønkornene  nedbrydes, og bladene gulner. Tilbage bliver kun en del magnesium, kalcium ·og jern. De gule og rødviolette farvestoffer vil herefter blive stadig mere fremherskende i farvespillet.

Dette forhold kan på en god og smuk måde udnyttes i haver og parker, hvor man vil opnå et harmonisk farvespil i eftersommeren; stedsegrønne planter er altid gode som baggrund for en enkelt eller to efterårsnuancerede planter.

 

Se Planteskemaer / Høstfarver hos træer og buske.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.740 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her