Logo

Haveredskaber

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Haveredskaber

Redskabsrum med de mest nødvendige haveredskaber, som kan suppleres med specialredskaber til særlige arbejder i prydhave og urtehave.

 

Skal en have holdes, behøver man en del redskaber. Udgifterne til havered­skaber kan hurtigt løbe op, hvorfor der er al mulig grund til at købe velegnede, solide ting. Ud fra prisen kan man ikke afgøre, om et redskab er velegnet, og der findes mange modeller, som trods høj pris ikke er tilstrækkelig gode at arbejde med eller er lavet af for dårligt materiale. Som hovedregel må det dog siges, at de bedste redskaber også prismæssigt ligger i toppen. Havered­skaber skulle gerne holde i mange år, og fordelt over et åremål bliver de gode redskaber billigst. Redskaberne skal tillige være håndvenlige, så man kan holde ud at arbejde med dem. Blandt redskaber til lettere behandling af jorden findes en del kombinations­sæt i handelen. Sættene består af et metalskaft, hvorpå der kan sættes en række specialredskaber, f.eks. rive, kultivator, hakke jern og skuffejern samt løvrive. Disse fastgøres på skaftet med en skrue, et bajonetgreb eller en anden form for lukning. Det ser meget besnærende ud; men både skaft og redskab slides hurtigt der, hvor de er samlet. Skruegangen slides af jord, og det samme gælder de øvrige låsefor­mer. Resultatet bliver, at hovederne ikke sidder fast, men vrikker, hvorved redskabet bliver irriterende og ineffek­tivt at arbejde med.

Alle haveredskaber skal passes omhyg­geligt for at fungere ordentligt. Det betyder først og fremmest, at man må ofre den nødvendige tid på efter bru­gen straks at rense dem for jord og planterester. Man skal være særlig om­hyggelig med de blanke dele, f.eks. spadebladet og knivene på plæneklip­peren. Lejer og andre bevægesteder må også rengøres. Rengøringen sker lettest ved en kraftig spuling med have­slangen; vil planteresterne ikke gå af, kan en stiv børste oftest klare det. Efter rengøringen bør blanke dele og lejer smøres med syrefri olie; lejer af nylon må ikke få olie. Rengøringen skal være særlig omhyggelig, når red­skaberne sættes til side for vinteren. Vinteren er desuden den tid, hvor alle haveredskaber bør have et grundigt eftersyn, for at de kan være klar til forårsarbejdet. Det gælder ikke blot motorer, men i lige så høj grad alle lejer og bevægelige dele, og plæneklip­peren trænger sikkert til at komme til en fagmand for at blive justeret og slebet. Alle redskaber bør have deres faste plads, hvor de står eller er op­hængt, når de ikke bruges. Til ophæng­ning af redskaberne findes der nogle typer kroge, som er fortrinlige til for­målet og meget pladsbesparende. Alle redskaber bør opbevares under tag, når de ikke anvendes.

 

Se også artikler­ne: Beskæringsredskaber, Greb, Hak­kejern, Jordfræser, Kantsakse, Kulti­vator, Plantepinde, Planteskovle, Plæ­neklippere, River, Skovle, Skuffejern, Spader, Sprøjteredskaber, Stiger, Tril­lebøre, Tromler, Vandingsredskaber.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.336 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her