Logo

Heksering

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Heksering

Hekseringe er almindelige i græsplæ­ner og andre græsarealer. Det ser ud, som om der er trådt en ringformet sti, hvor græsset er slidt af. I dag ved vi, at svampe er årsag til fænomenet, men tidligere overtro forestillede sig, at elverpiger eller andre overnaturlige væsener havde slidt græsset af, når de dansede i ring. Inden for en hekserings »nedslidte« lag vokser der frisk, mørkegrønt græs, og i eftersommeren duk­ker der i regnfulde perioder en mæng­de svampe op i den afslidte zone. Selve svampen, myceliet, lever nede i jor­den, hvor den nedbryder de døde plan­tedele. Hvert år vokser svampen 10-20 cm længere ud fra centrum og afsøger nye områder for døde plantedele. For­uden organisk stof optager svampen så meget vand og næring, at græsset dør; herved fremkommer den såkaldte hek­sering. I myceliezonen dannes frugt legemerne eller paddehattene. Året ef­ter dør det gamle svampemycelium, som nedbrydes af bakterier og skim­melsvampe, hvorved næringen frigøres og optages af græsset, der vokser sig frisk og mørkegrønt. På mager jord kan der ofte ses talrige hekseringe, og efterhånden vokser de uden for plæ­nen. Hekseringe kan holde sig intakte i mange år, og alderen kan nogenlunde beregnes, da svampen som nævnt vok­ser indtil 20 cm pr. år.

Fra fly kan man somme tider se hekse­ringe, hele eller i brudstykker, der er flere hundrede meter i diameter og følgelig mange hundrede år gamle.

 

Et par arter er særlig almindelige. Elledansbruskhat (Marasmius oreades) ses ofte i juni. Det er en læderbrun, rynket hatsvamp med brede lameller under en hat på 2-6 cm. Svampen er spiselig. Vårmusseron (Tricholoma gambosa eller Calocybe gambosum) ses så tidligt som i april; også den er spiselig, så hekseringe er ikke kun af det onde.

 

I fugtige perioder fremkommer frugtlegemer i den visne zone, hvor svampenes mycelier befinder sig.

 

Hekseringe ses tydeligt på en ugødet græsplæne i løbet af sommeren, når græsset får ekstra næring fra de henrådnende svampemycelier fra det

foregående år.

 

Hekseringe af Elledansbruskhat. I den zone, hvor svampehyferne trænger frem, kan græsset ikke trives, idet svampene opsuger alt vand.

 

Bekæmpelse: Da hekseringe er mest almindelige på mager jord, er det mu­ligt at mindske eller udviske hekserin­gene ved at gøde og vande græsplænen rigeligt. Anvendelse af kemikalier, op­gravning af hekseringen eller lignende er dog arbejdskrævende og har sjæl­dent større virkning, da myceliet nor­malt vokser uforstyrret videre.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (17 stemmer)
Siden er blevet set 7.076 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
642719-07-2016 11:34:48 Peter Schack Poulsen
Vi har prøvet alt for at bekæmpe hekseringe, indtil vi fik et gammel råd. Atamon 1 del vand 3 dele, behandles 3 gange med få dages mellemrum, spark hovederne så det rammer stilken, af brug en spray flaske, så er de væk på et par uger og græsset bliver grønt igen.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?Effektiv reklame - klik her