Logo

Ildsot

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Ildsot

Ildsot på æble. Insekter har overført sygdommen til en blomst, hvorfra bakterierne breder sig til frugterne; de udsveder en bakterieholdig slim, der ses som grålige dråber.

Ildsot er en sygdom, som især optræder på tjørn, pære og dværgmispel og er fremkaldt af bakterien Erwinia amylo­vora, opkaldt efter den amerikanske plantepatolog Erwin F. Smith. I Dan­mark blev sygdommen først påvist på Nordfalster i 1968.

Om foråret ses de første sygdomstegn kort tid efter blomstringen, idet blom­sterne visner og sortfarves, samtidig med at der udsvedes hvidlige dråber af bakterieslim. Denne slim spredes let til andre blomster af nektarsøgende in­sekter; bakterieslimen kan dog også spredes med vanddråber under regn­skyl. Efter den første infektion i blom­sten breder bakterierne sig i barken, og større grene eller hele træer går ud under sortfarvning. Bakterierne over­vintrer i overgangszonen mellem syg og sund bark, hvorfra der det følgende forår udsvedes bakterieslim. Ildsot kan tillige spredes af trækfugle, og ildsot­ramte områder i Europa er sammenfal­dende med stærens trækruter, der fra England følger kysten over Belgien, Nederland, Tyskland og Danmark. I Danmark er de første angreb set i tjørnehække. hvor stæren ofte holder til; herfra har sygdommen bredt sig til frugttræer i nærheden. I Danmark har sygdommen i enkelte haver eller frugt­plantager kunnet nedsætte udbyttet. Planter af kernefrugtfamilien er spe­cielt modtagelige. Bakterierne over­vintrer især på dværgmispel, tjørn, kvæde, mispel, ildtorn, pære, røn og æble. Sygdommen bekæmpes ved at bortskære de syge dele ca. 1 m under synlige angrebstegn.

Ved nyplantning af frugttræer kan man vælge de mindst modtagelige sorter. Pæresorten 'Clapps Favorite' er meget modtagelig, medens 'Bonne Louise', 'Clara Frijs', 'Conference', 'Coloree du luillet' og 'Doyenne de Comice' er moderat modtagelige, 'Grev Moltke' mindst modtagelig. Af æbler er 'Trans­parente Blanche' meget modtagelig, medens 'Ingrid Marie', 'Belle de Bo­skoop' , 'Cox Orange', 'Golden Deli­cious', 'Gråsten' og 'Pigeon' kun er lidet modtagelige. Ildsot er en plante­sygdom under offentlig bekæmpelse, og angreb på de omtalte planter skal meldes til STATENS PLANTETIL­SYN, Gersonsvej 13,2900 Hellerup.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (7 stemmer)
Siden er blevet set 4.113 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, hvem har gjort det bedst?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her