Logo

Indslag

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Indslag

Ved indslag af haveplanter skal rødderne beskyttes mod lys og udtørring.

Indslag er en midlertidig plantning, hvor planterne og især deres rødder beskyttes mod udtørring indtil den en­delige udplantning på blivestedet. På et frit stykke jord i læ og skygge graves en rende, der skal være så dyb, at planternes rødder og den nederste del af stammen eller grenene er under overkanten af den opgravede jord, som er lagt op langs rendens ene side. Rendens bagkant må gerne skråne lidt bagud. Planterne, som skal slås ind, fordeles i renden i et lag, som ikke må være tykkere, end at alle rødder får kontakt med jorden, når renden fyl­des. Er planterne i bundter, bør disse løsnes. Når planterne er fordelt, graves en ny rende parallelt med den første; jorden fra rende nr. 2 fyldes over rødderne på planterne i den første rende. Rende nr. 1 fyldes i første omgang kun halvt op med jord, som må findeles, så at jorden falder til mellem rødder og grene. Det første jordlag trædes til, men det må ikke stampes til; så risikerer man at beska­dige rødder og bark. Er jorden ikke bekvem, så der ved gravningen dannes ret hårde klumper, eller er jorden tør, kan man i stedet for tiltrædningen vande renden til.

Efter trædningen fyldes rende nr. 1 op med jord fra rende nr. 2. Jorden skal løsnes mest muligt. Der skal ikke træ­des til efter 2. jordpåfyldning. Jorden lægges helt ind mod planterne og ind mellem stammer og grene. Afstanden mellem renderne skal være så stor, at det er muligt at trække planterne fra

den ene række op, uden at planterne i de andre rækker forstyrres; på den anden side skal renderne også være så tæt ved hinanden, at planterne beskyt­ter hinanden mod udtørring og sol. Har planterne kun været gravet op i kort tid, kan man sætte dem i indslag, som de er. Viser planterne tegn på at være noget udtørrede på rødderne, bør de sættes i vand nogle timer. Viser også grenene tegn på udtørring efter f.eks. en langvarig forsendelse, bør både top og rod lægges i blød nogle timer, før planterne slås ind.

Er der en frostskorpe på jorden, hvor indslaget skal placeres, skal denne ka­stes til side; de skarpe kanter på de frosne jordstumper kan meget let ska­de planterne. Planter kan godt stå i indslag en vinter over; men de bør da dækkes med halm, halmmåtter eller granris i klart frostvejr og når tøbrudet sætter ind, indtil de udplantes. Om foråret kan det ofte betale sig at vande et indslag. Planter bør ikke stå i indslag en hel sommer igennem. Gør de det, vokser de skævt og bliver til et virvar. Indslag kan også benyttes til visse grønsager, som man ret tidligt på efter­året ønsker fjernet for at komme til at grave det areal, de står på. Porrer er velegnede til at sætte i indslag, blot de er sat lodret ned; dækker man indsla­get ved den første frost med f.eks. halm, kan man hente friskopgravede porrer hele vinteren. Selleri kan også slås ind; beskyttes indslaget mod frost, kan man få længere fornøjelse af top­pen. Alle grønsager skal stå ca. 10 cm dybere i indslaget, end de gjorde på voksestedet.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 4.086 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
126131-07-2011 11:31:20 Mihranda Z. Scheel
Taqk for en rigtig god meddelse.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?


Effektiv reklame - klik her