Logo

Karbolineum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Karbolineum er en blanding af fenoler og naftalener, opstået ved destillation af stenkulstjære. Karbolineum anven­des til konservering af træ og til sprøjt­ning af frugttræer.

Karbolineum har en udmærket virk­ning mod angreb af tømmersvampe og træødelæggende insekter; men da det let kan svide planter, specielt i vækst­hus, anvendes det mindre i dag (se artiklen Træmaterialer).

Karbolineum til plantebeskyttelse an­vendes under navnene vinterkarboli­neum og Iorårskarbolineurn. Da kar­bolineum ikke kan blandes direkte med vand, er det nødvendigt at tilsætte emulgeringsmidler (se artiklen Emul­sion).

Frugttræskarbolineum bruges til »ho­vedrengøring« af træerne. Alger, lav og mos, hvor der kan gemme sig syg­domskim og æg af skadedyr, fjernes. I en 8% opløsning er det anerkendt af Statens Planteavlsforsøg til bekæmpel­se af bladluseæg, bladlopper, skjoldlus og snareorme; p.gr. af tilsætning af mineralske olier er det også virksomt mod æg af spindemider. Nyplantede æbler, pærer, blommer, ferskner og hasselbuske er ømfindtlige over for frugttræskarbolineum; her må der be­nyttes en lavere koncentration.

Facebook
Opret din egen Havebog Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (15 stemmer)
Siden er blevet set 3.285 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1216814-04-2018 10:40:17 dorthe krakau
hvordan fjerner man mos fra bjælker. Dorthe

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?