Logo

Kurvblomstrede

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kurvblomstrede 

Den største af de kurvblomstrede planter i haven er solsikke (Helianthus annuus).

Alle planter, hvis blomster sidder i kurve, henregnes til en familie, de kurvblomstrede (Compositae eller un­dertiden Asteraceae). De kurvblom­strede er en af de største plantefami­lier, udbredt over hele Jorden; men selvom dens medlemmer alle bærer kurve, ser de meget forskellige ud: solsikke, bellis, blåkvast, evigheds­blomst, strålekurv og malurt.

 

Kurvens funktion:

Kurven er en af de få blomsterstande, der har flere forskellige opgaver. Kurvsvøbbladene hos skovburre bærer krogformede pigge, der sikrer, at kur­ven efter endt frugtsætning føres bort som et hele på forbipasserende dyr; den falder først af, når disse gnubber sig.

Også mange andre kurve tjener til at sprede frugterne, ofte ved vindens hjælp. Det gælder især planter på det åbne land, bl.a. knopurterne. Deres kurvsvøbblade bliver efter frugtmod­ningen seje og hindeagtige. I fugtigt vejr lukker de sig omkring frugterne, men når Solen skinner, åbner de sig og lader vinden vippe frugterne langt væk.

 

Gemserod har tungeformede randblomster, der ligner enkelte kronblade.

 

Væsentligst for kurvenes forskelligar­tede udseende er deres bestøvnings­biologi. Sydamerikanske kurvplanter af slægten Mutisia bærer store, hæn­gende, ofte stærkt farvede kurve; de bestøves af kolibrier. Malurterne har også hængende kurve, men disse er små og uanselige, idet malurt vindbe­støves.

Der er talrige typer kurve, som bestø­ves af insekter. I sådanne kurve er blomsterne meget ofte forskellige, da de har en indbyrdes arbejdsdeling. Hos gemserod er de yderste kroner, randkronerne, skæve og såkaldt tunge­formede. Tre af deres kronlæber er vokset sammen til en 2-3 cm lang tunge, der står vandret ud fra kurven, mens de sidste to læber ikke er udvik­let. Blomsterne midt i kurven har små femtallige og uanselige, rørformede kroner; de danner en skive, der kunne minde om centrum i en enkeltblomst. Hos gemserod er randblomsterne hunlige, mens skiveblomsterne er tvekøn­nede, men hos mange andre blomster er de farveprægtige randblomster gol­de; deres eneste funktion er at tjene som blikfang for insekterne. Selve frugtformeringen tager de beskedne skiveblomster sig af. Krysantemum har en lignende »arbejdsdeling«, og her har randblomsterne ofte en anden far­ve end skiveblomsterne. Denne kon­trast gør formentlig kurven mere til­trækkende for nogle af de insekter, der orienterer sig ved øjnene. Mange asters har kontrastfarver, men derud­over tillige en stærk honningduft; en enkelt art har ingen randblomster, kun kraftigt duftende skiveblomster. Mælkebøtten og dens slægtninge bærer kun tunge for mede kroner, som er dan­net af alle 5 kronblade. I deres kurve er blomsterne altid tvekønnede, hos mælkebøtte lidt overflødigt, idet den sætter frugt uden bestøvning, ved jom­frufødsel.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 2.335 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, hvem har gjort det bedst?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her