Logo

Læskærme

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Læskærme

Læhegn (se denne artikel) er arealfor­brugende, og i mindre haver er det økonomisk overkommeligt at opsætte kunstige skærme; men det er vigtigt at vide, at en tæt skærm giver en anden lævirkning end et delvis gennemtræn­geligt hegn, f.eks. en tæt, velplejet hæk.

En skærm med en åbenhed på 35-40% giver det behageligste læ, idet den uden at ændre vindens retning nedsæt­ter dens hastighed ganske betydeligt. En tæt læskærm må vinden vige oveno­ver og udenom, og det skaber hvirvel­vinde og træk i et område på et par meter bag skærmen.

Generelt kan man regne med, at en­hver lægiver har en aftagende, men mærkbar virkning ud til en afstand på ca. 10 gange dens egen højde. En læskærm skal fungere jævnt over hele fladen og slutte tæt til jord, for at der ikke skal opstå træk; en råglasskærm, der slutter 15-20 cm over terrænet, er således mindre effektiv.

Ofte er ønsket om læ mod vinden kombineret med et behov for afskærm­ning mod støj eller indkig fra vejen. Mens støjlæ bedst opnås med en tæt skærm, som kaster lydbølgerne til­bage, kan indkig fra passerende trafi­kanter ofte hindres fuldt tilstrækkeligt ved en sløring med træer og buske, der bør have en fast og kraftig-grenbygning af hensyn til den bladløse tid.

 

Materialer til læskærme

Gennem konstruktion og materiale­valg kan man selv bestemme gennem­trængeligheden af en kunstig læskærm og dermed karakteren af læet. Til delvis gennemtrængelige skærme an­vendes bl.a. pileflet, spånskærme eller åbne bræddehegn, og til tætte skærme bl.a. murstensmur, plane eller bølgede plader af eternit eller glasfiber, sejldug eller halmmåtter. Det er vigtigt, at man vælger et materiale, der passer til hus og have i øvrigt, og at man tænker på, at såvel planter som mennesker kun har nytte af lægiveren i perioden maj-august, men at den også skal være til at holde ud at se på om vinteren. Inden læskærmen opsættes, bør man sikre sig, at den ikke er i strid med lokale offentlige bestemmelser; ønsker man den opført i eller nær ved nabo­skel, skal den være i overensstemmelse med hegnsloven.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 3,8 (10 stemmer)
Siden er blevet set 5.250 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her