Logo

Luftfugtighed 2

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Luftfugtighed 2

Vand fordamper, selv når det er fros­set til is, og luften indeholder altid en del vanddamp. Dampmængden måles i % relativ luftfugtighed, dvs. procent-

delen af den maksimale fugt mængde, luften kan indeholde (= 100%).

Varm luft indeholder mere vanddamp end kold. Når varm luft afkøles, vil en del af dens vanddamp derfor fortættes, og der dannes dug; i drivhuse kan dugdannelsen på glasset blive så vold­som, at det drypper fra glas og sprosser ned på planterne, hvilket disse ikke sætter pris på.

 

Er luftfugtigheden høj, kan den hæm­me fordampningen fra planternes bla­de, og der dannes dråber på bladran­dene, såkaldt guttation. Høj luftfugtig­hed nedsætter desuden luftskiftet gen­nem bladenes spalteåbninger, og me­get høj luftfugtighed kan fremme svampeangreb på planterne. I meget tør luft kniber det for planterne at optage tilstrækkeligt vand til at holde trit med fordampningen. Da saftspæn­dingen i bladene således ikke kan op­retholdes, kommer bladene til at hæn­ge, og derved nedsættes assimilationen også. En relativ luftfugtighed mellem ca. 70% og 80% synes at være gun­stigst for de fleste planter; på det niveau kan bladene holde sig saft­spændt uden at blive så våde, at svam­pesygdommene får gode vækstbetin­gelser.

 

Luftfugtighed indendørs.

I gamle, kak­kelovnsfyrede lejligheder er luftfugtig­heden næsten altid på et gunstigt ni­veau for planter, men i moderne, gen­nemisolerede og centralopvarmede lej­ligheder er der næsten intet luftskifte, hvorfor luften bliver for tør. Luftfug­tigheden kan ophjælpes ved vandfor­dampere på radiatorerne, men i de fleste tilfælde kunne der nok bruges 2-3 gange så mange, som der normalt findes i stuer.

I drivhuse kan man regulere fugtighe­den ved at vande planterne, og i tørre perioder kan planterne og gulvene overbruses. Er luftfugtigheden for stor, hjælper det med udluftning; det vil ofte være en fordel at give lidt varme samtidig, idet fordampning af vand bruger varme, hvorfor afkølingen kan blive for stor.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (14 stemmer)
Siden er blevet set 2.789 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?Effektiv reklame - klik her