Logo

Møbler

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Møbler

Kraftige havemøbler bør være fremstillet af trykimprægneret træ eller lakeret med en vejrbe­standig bådlak.

Begrebet havemøbler dækker alle møbler, som er konstrueret af materia­le, der tåler at stå ude i det danske sommervejr uden at ødelægges. Ser man bort fra vejrbestandigheden, er det dog ikke alle stole, sofaer eller borde, der passer ind i et givet ude mil­jø. Man må stille forskellige krav til møblerne, svarende til placeringen på en altan, i en overdækket udestue, en atriumhave, på en åben terrasse, på en gruset siddeplads i et hjørne af haven eller på græsset under store æbletræer. Endelig spiller den enkelte haves ind­retning og karakter samt brugernes krav til magelighed ind i valget af møbeltype.

 

Lette, flytbare møbler

Lette havemøbler, som nemt kan flyttes rundt i haven - eller indendørs i dårligt vejr. Udover traditionelle liggestole og an­dre sammenklappelige stole af træskelet med lærred findes der nu sammen­klappelige eller stabelbare møbler med stel af jern- eller letmetalrør og med overtræk af lærred, plasticstrimler eller -snore eller med sæde og rygflader af olie behandlede træl ister. Alle disse er ret lette og nemme at flytte rundt med. Den lette virkning samt de ofte stærke farver gør dem meget anvendelige på solrige, varme dage, hvor de nemt glider ind i miljøet overalt; men på en kølig, regnfuld hverdag' virker de let smagløse sammen med det frodige grønne.

 

 

Faste møbelgrupper

Tungere træmøbler af trykimprægne­ret eller oliebehandlet træ i dæmpede farver er blevet meget almindelige. De kræver ikke årlig vedligeholdelse, og med løse hynder i farver efter bruge­rens temperament har de oftest en god brugsværdi. Også her er der mange konstruktioner og typer at vælge imel­lem. Jo grovere og mere robuste miljø­er de skal anvendes i, jo grovere kan og bør de være i konstruktionen. Møb­ler af trykimprægneret træ er oftest for tunge at flytte rundt med i det daglige, og de egner sig derfor bedst til have­planens faste sidde- og op holds pladser. Til gengæld har de den væsentlige fordel, at de tåler at stå ude året rundt; selvom hynderne er taget bort, har de en fremtoning, der gør dem acceptab­le, ja nærmest gavnlige i de 7 bladløse måneder, hvor de kan være med til at definere havens form og ejerens inten­tioner.

 

Havemøblerne står bedst fast på en siddeplads eller terrasse med fliser eller natursten.

 

Naturtræsmøbler har, som tidligere ti­ders almindelige malede bræddemøbler, i dag kun en begrænset interesse, idet de hvert år skal overfladebehand­les og helst stå under tag om vinteren.

 

Lette havestole af stålrør med betræk af kunststof, som tåler både sol og regn.

 

Bekvemme havestole af stålrør og betræk af kunststof fås i talrige udformninger.

Havestole med højt ryglæn er særlig be­kvemme.

 

Havebænk af betonklodser og træriste, op­bygget omkring havens store træ.

 

Formsten af beton med løse puder og ryglæn.

 

Lette, orientalske kurvemøbler på en terrasse, befæstet med en brolægning af kredsrunde træskiver.

 

Havemøbler af træ bør være udført af trykimprægneret træ. Det er holdbart og kræver ingen vedligeholdelse udover nogle få årlige afvaskninger med sæbevand.

 

Generelt

For alle møbeltyper gælder, at deres anvendelighed og holdbarhed er af­hængig af deres konstruktion og den flade, de skal stå på. Rørstelsmøbler med tynde ben kræver fastere, tættere og jævnere underlag end træmøbler med større støtteflader. Men også træ­møblerne s konstruktion skal være kraftigere til bløde og ujævne flader, for at de ikke skal blive skæve og løse i samlingerne.

For så vidt angår siddekomforten kan det være rimeligt at erindre sig de traditionelle parkbænke med de buede sæder af trælister på støbejernsstel. Formen samt det, at sæde- og rygflade går ud i et, giver mulighed for at variere siddestillingen betydeligt, og bænkene er derfor behagelige at sidde på. Nutidens såkaldte arkitekttegnede og efter tidens smag smukkere møbler kræver bløde hynder for at give en tilsvarende brugsværdi.

Facebook
Opret din egen Havebog Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.249 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?