Logo

Magnesium

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Magnesium

Magnesium er et af planternes ma­kronæringsstoffer. Det indgår i grøn­kornenes klorofylmolekyler og i celle­væggenes midtlamel. Magnesium opta­ges fra jord vandet og genfindes i plan­ten i opløst form. Ved begyndende magnesiummangel afgives det fra de ældre dele af planten og transporteres til vækstpunkterne. Mangelsymptomer ses derfor først på de ældre blade; her fjernes magnesium fra grønkornene og bladene bliver gule, især mellem bladnerverne. Senere bliver bladene helt sorte.

I naturen findes magnesium bl.a. i ler, bundet til forskellige aluminiumsilika­ter. Herfra frigøres det langsomt; der­for optræder magnesiummangel kun ret sjældent. En jords indhold af mag­nesium angives som mængden af om­bytteligt magnesium og udtrykkes som jordens magnesiumtal (Mgt), som bør ligge på 10-15. I frugtplantager, hvor der gødes kraftigt med kalium, er mag­nesiummangel dog ikke ualmindelig. Kunstjord, som ofte fremstilles på ba­sis af tørvestrøelse, afgiver ofte for lidt magnesium til normal plantevækst, da de frie kalciumioner, der tilsættes ved regulering af surhedsgraden, hindrer magnesiumoptagelse i planten. Til gødningsbrug udvindes magnesium fra en række saltlejer, der er opstået ved fordampning af havvand i tidligere jordperioder.

Magnesium tilføres normalt som mag­nesiumsulfat med 4 kg pr. 100 m² pr. år. Ved akut mangel kan det påsprøj­tes planterne i en koncentration på 2%, tre gange med fjorten dages mel­lemrum. Tilføres staldgødning eller kompost, er det unødvendigt at tilføre yderligere. Fjernes der ikke afgrøder og bliver blade liggende i bede og buskadser, er det også unødvendigt at tilføre magnesium.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (17 stemmer)
Siden er blevet set 4.655 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?Effektiv reklame - klik her