Logo

Marv

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Marv

Hyldens bløde marv kan fylde 4/5 af et skuds tværsnit. Den er hvid, svampet og meget let.

Marv er blødt, svampet cellevæv, som findes i midten af stængler, stammer og grene, omgivet af vedvæv. Marvceller­ne er store og ret tyndvæggede. De dannes under skuddenes vækst og er i begyndelsen hvide; de synes at tjene som lagerplads for oplagsnæring, der bruges tidligt det følgende år ved star­ten af den nye vækst. Hos enårige planter findes også marvvæv, som mu­ligvis benyttes til oplagring af ekstra næring, der bruges, når frøene mod­nes. Når marven er tømt for sit indhold af næring, dør cellerne.

Hos de fleste planter findes marven som en tynd streng midt i planten; men hos nogle planter udgør marven en stor del af de unge skud. Bedst kendt er marven i grene af hyld, hvor den kan udgøre op til 4/5 af tværsnittet, og marven fra sagopalmen, der er råmate­rialet til sagomel. Foruden den egentli­ge marv findes der marvstråler, som går på tværs af grenene. De danner sjældent tydelige strenge i veddet, da de her er blandet med andre cellety­per.

Marvstrålerne går fra barken ind i veddet og fungerer i lighed med den egentlige marv som lagerplads for op­lagsnæring. Marvens form og udseende kan ofte hjælpe til ved bestemmelse af træarter. Således er pilens marv rund og birkens elliptisk eller oval i gennem­snit.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 2.495 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad er din mening om kongehuset?
Effektiv reklame - klik her