Logo

Mikronæringsstoffer

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Mikronæringsstoffer

Mikronæringsstoffer er plantenærings­stoffer, som af planterne forbruges i

meget små mængder, ofte forskelligt for de forskellige plantearter. I jord­bruget regner man med et forbrug fra få g op til et par kg pr. ha. Det drejer sig om følgende 12 grundstoffer: aluminium, bor, jern, klor, kobber, ko­bolt, mangan, molybdæn, natrium, se­lenium, silicium og zink. Mangel på et eller flere af disse stoffer kan fremkal­de karakteristiske sygdomme som f.eks. klorose.

I naturen findes mikronæringsstofferne i jordens humuslag; men beholdnin­gerne er ikke tilstrækkelige til moder­ne landbrug og havebrug, hvorfor stof­ferne må tilføres i mængder, som man kan få oplyst ved at tage jordprøver og bladanalyser. I almindelige blandings­gødninger er der ofte tilsat de fornød­ne mængder mikronæringsstoffer, og den procentvise sammensætning skal være anført på emballagen. Enkelte mikronæringsstoffer kan tilføres jor­den separat, f.eks. mangansulfat, som har et manganindhold på 16%, kob­bersulfat og boraks (natriumtetrabo­rat). Boraks er virksomt mod borman­gel i meget små mængder (1-2 g pr. m²), men i større mængder er det meget giftigt for planterne.

Se også artiklerne Bladanalyse, Bor­mangel, Gødningsstoffer, Jern, Kloro­se, Kobberforbindelser, Makronæ­ringsstoffer, Mangan og Mangelsyg­domme.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,1 (9 stemmer)
Siden er blevet set 4.410 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her