Logo

Mikronæringsstoffer

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Mikronæringsstoffer

Mikronæringsstoffer er plantenærings­stoffer, som af planterne forbruges i

meget små mængder, ofte forskelligt for de forskellige plantearter. I jord­bruget regner man med et forbrug fra få g op til et par kg pr. ha. Det drejer sig om følgende 12 grundstoffer: aluminium, bor, jern, klor, kobber, ko­bolt, mangan, molybdæn, natrium, se­lenium, silicium og zink. Mangel på et eller flere af disse stoffer kan fremkal­de karakteristiske sygdomme som f.eks. klorose.

I naturen findes mikronæringsstofferne i jordens humuslag; men beholdnin­gerne er ikke tilstrækkelige til moder­ne landbrug og havebrug, hvorfor stof­ferne må tilføres i mængder, som man kan få oplyst ved at tage jordprøver og bladanalyser. I almindelige blandings­gødninger er der ofte tilsat de fornød­ne mængder mikronæringsstoffer, og den procentvise sammensætning skal være anført på emballagen. Enkelte mikronæringsstoffer kan tilføres jor­den separat, f.eks. mangansulfat, som har et manganindhold på 16%, kob­bersulfat og boraks (natriumtetrabo­rat). Boraks er virksomt mod borman­gel i meget små mængder (1-2 g pr. m²), men i større mængder er det meget giftigt for planterne.

Se også artiklerne Bladanalyse, Bor­mangel, Gødningsstoffer, Jern, Kloro­se, Kobberforbindelser, Makronæ­ringsstoffer, Mangan og Mangelsyg­domme.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.981 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!