Logo

Olieplanter

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Olieplanter

Olieplanter er træagtige eller urteagti­ge planter, hvis fedtholdige frugter og frø anvendes til udvinding af vegetabil­ske olier. Disse olier består af kemiske forbindelser mellem glycerin og for­skellige organiske fedtsyrer som stea­rinsyre, palmitinsyre og oliesyre. Fedt­stofferne har et stort kalorieindhold og udgør en væsentlig del af disse planters oplagsnæring til senere anvendelse ved frøenes spiring og kimplanternes ud­vikling. De forskellige planteolier har stor betydning både i primitive sam­fund og i moderne industrisamfund som væsentlige bestanddele i spise­olier, margarine, smøreolier, fernis, farvestoffer, kosmetik og sæbe.

Mange tropeplanter er leverandører af planteolier, først og fremmest bomuld, jordnød, kokospalme, oliepalme og sesamplanten.

Fra køligere himmelstrøg kendes olie­planter som hør, olieplante (Ricinus), oliven raps, rybs (bill.), sennep, sojabønne, solsikke og valmue.

Enkelte af de danske olieplanter kan dyrkes som prydplanter i vore haver, bl.a. hør, solsikke og valmue.

Se også artiklerne under de enkelte planters danske navne.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (9 stemmer)
Siden er blevet set 4.062 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?





Effektiv reklame - klik her