Logo

Osmose

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Osmose

Osmose er den blanding af vandige opløsninger, som foregår gennem se­mipermeable (halvgennemtrængelige) hinder, der findes i såvel plante- som dyreceller. Vandbevægelsen foregår altid fra områder med lav stofkoncen­tration til høj stofkoncentration, idet de små vandmolekyler lettere slipper igennem hinderne end molekyler af andre stoffer: Osmose er af stor betyd­ning for planter og dyr, idet de enkelte celler i organismerne på denne måde er i stand til at opretholde et overtryk, en saftspændthed, der f. eks. kan holde urteagtige plantedele oprejst. Plante­rodens vandoptagelse fra jorden beror ligeledes på osmose, såvel som vand­transporten fra celle til celle. Vandet opsuges hele tiden fra den del, der har den højeste sukkerkoncentration. I tørkeperioder hænger urteagtige plan­tedele, da plantecellerne ikke kan op­suge den mængde vand, de skal bruge, selvom de har forhøjet sukkerindhold.

Her bliver det osmotiske tryk større i jorden, og der kan ligefrem suges vand ud af planten, som til sidst kan dø. Dette sker også, når man ved over­gødskning skaber for stor saltkoncen­tration i jorden. Det punkt, hvor plan­terne begynder at hænge, kaldes for visnegrænsen. Denne er konstant for en række jordtyper: groft sand ved et vandindhold på 1%, fint sand 3%, ler 10%, tørvestrøelse 20-30%.

Bladenes spalteåbninger, der lukker ved lav luftfugtighed for at mindske plantens fordampning, styres osmo­tisk, idet spalteåbningens læbeceller lukker ved faldende saftspænding.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (44 stemmer)
Siden er blevet set 4.952 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?
Effektiv reklame - klik her