Logo

Rakle

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Rakle

Foto: Birkerakler. De oprette er hunrakler, de hængende hanrakler. Hver rakle består af mange blomster. Hunraklerne bliver hængende, når frøene modnes.

 

En rakle er en blomsterstand beståen­de af enkønnede, stærkt reducerede blomster, der enten sidder enkeltvis eller samlet i nøgler i hjørnet af de såkaldte rakleskæl. Raklens hovedakse ender i en blomst. Det karakteristiske ved rakler i modsætning til aks og klaser, som de i øvrigt ligner i opbyg­ningen, er, at de afkastes som et samlet hele. Rakler findes hos de såkaldte rakletræer, bl.a. avnbøg, birk, bøg, eg, el, mosepors, pil, poppel, valnød og ægte kastanje. Tidligere anså man de raklebærende plantefamilier for primi­tive p.gr. af deres blomster; de har enten et meget lille bloster eller slet intet; hos pil består således de fleste hanblomster kun af to støvdragere. I dag ved man, at disse uanselige blom­ster aldeles ikke er primitive, men tværtimod resultatet af en langvarig specialisering; derfor anses rakletræer­ne nu for højt udviklede.

Se også artiklen Blomsterstand.

Facebook
Opret din egen Havebog Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (6 stemmer)
Siden er blevet set 2.525 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?