Logo

Rodlus - Pemphigidae

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Rodlus - Pemphigidae

Når man FX hiver en salatplante op, som mistrives, vil man let kunne se, hvis der er tale om et angreb af de hvidlige, voksklædte salatrodlus.

 

Rodlus er små, voksklædte lus, nær beslægtet med bladlus; de tilbringer den ene del af deres liv i galler på forskellige træer, den anden del med at suge næring på rødderne af urte- eller træagtige planter (værtsskifte). Salat­rodlusen danner om foråret iøjnefal­dende galler på bladstilkene af poppel. Hen på sommeren forlades gallerne, og lusene flyver til salat og andre, beslægtede planter, hvor en uvinget generation søger ned til rødderne. De voksklædte lus kan minde om hvidlig svamp på rødderne. Deres sugning får som regel kun betydning i tørkeperio­der, hvor selv en lille hæmning af planternes evne til at optage vand har betydning.

Tilsvarende levevis har en beslægtet art, der forårsager langstrakte galler på midtribberne af poppelblade og som om sommeren søger til rødderne af gulerødder, hvor de ses som grålige belægninger. Stærke angreb af denne art kan have betydning for gulerødder­nes holdbarhed, idet de små sår kan fungere som indfaldsveje for bakterier. Ribsrodlusen lever på rødderne af ribs, sjældnere solbær og stikkelsbær, hvor den som regel er uden betydning.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 3.144 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her