Logo

Rosarium - roser

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Rosarium - roser

Rosenhaven i Valbyparken i København er et righoldigt og velbesøgt rosarium med over 300 forskellige rosensorter.

Et rosarium er en i reglen offentlig tilgængelig rosenhave, indrettet som en sortimentshave, en botanisk sam­ling eller en historisk samling af »gam­le« roser. Sortimentshaverne har særlig interesse for havedyrkerne, som her kan studere et større antal rosenplan­ter af de sorter, som planteskolerne udbyder til salg. Et besøg i et sådant rosarium er altid værdifuldt, når man skal starte med selv et lille rosenbed eller man skal supplere sin samling af rosensorter.

Danmark har en smuk og meget rig­holdig rosenhave i Valbyparken i Kø­benhavn med over 300 sorter på et areal, der dækker 1,5 ha. Marselisborg Slots have ved Århus rummer en for­nem samling, udelukkende af gammel­dags roser. Ved Lerchenborg ved Ka­lundborg findes ligeledes en smuk ro­senhave, og endelig har de fleste plan­teskoler forevisningshaver, hvor man også kan studere nyheder i sortimen­tet. Rejser man udenlands, bør man aflægge besøg i de lokale rosarier. Blot må man tænke på, at ikke alle smukke udenlandske sorter også findes på det danske marked.

Sverige har en fin rosensamling ved Båckaskogs kungsgård ved Kristian­stad.

Tyskland har bl.a. følgende seværdige rosarier: Uetersen i Holsten, Planten un Blomen i Hamburg, Westfalenpark i Dortmund, Rosengarten Zweibruck­en og ikke mindst Rosarium Sanger­hausen med 6000 rosenarter og -sorter på et 12 ha stort areal.

Storbritannien rummer bl.a. Queen Mary's Rose Garden, som er en del af Regent's Park i London, og The Natio­nal Rose Society's Rose Garden ved Bone Hill i St. Albans uden for Lon­don med både forevisningshave og en prøvehave for nye sorter.

Holland har Europas måske største rosarium i Westbroekpark.

Frankrig har i nærheden af Paris beva­ret den seværdige rosenhave »I'Hay les Roses« ved kejserinde Josephines slot »Malmaison«, hvor vægten er lagt på de historiske samlinger af roser fra hele verden.

Schweiz har i Pare de la Grange indret­tet et rosarium, hvor nye sorter prøve­dyrkes og hvor der afholdes kåringer og rosenfester.

Det frodigste og mest blomsterrige rosarium finder man i Spanien, i Par­que del Oeste ved Madrid.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.647 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!