Logo

Skulpe

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Skulpe

En skulpe er en toklappet kapselfrugt, der deles af en ekstra, lodret skillevæg. Alle medlemmer af korsblomstfamili­en har skulper, og den dekorative skulpe hos judaspenge er kendt af de fleste. Skulpen består af to frugtblade, langs hvis sammenvoksede rande (frø­stolene) frøene sidder. Når skulpen åbner sig, sker det ved, at frugtbladene spalter langs begge sider af frøstolene, så at de to klapper frigøres nedefra og til sidst falder af. Tilbage står frøstolen med frøene og den ejendommelige, pergamentagtige skillevæg.

Skulper kan være lange og smalle som hos barberforstand og agersennep, eller korte og brede som hos strandkarse og judaspenge. I de specielle skulper hos hyrdetaske og pengeurt er skille­væggen ganske smal, mens klapperne er stærkt hvælvede. Endelig er der en særlig gruppe korsblomstrede, der har såkaldte ledskulper, som deles af tvær­gående vægge i lige så mange led, som der er frø i skulpen. Kiddike og have­ræddike har ledskulper, og strandkå­lens mærkelige, runde frugt er en led­skulpe med kun to led, hvoraf endda kun det ene indeholder et frø. Manchettegningen viser blomster og skulper af aftenstjerne eller natviol (Hesperis matronalis).

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (21 stemmer)
Siden er blevet set 5.164 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her