Logo

Slyngplanter 2

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Slyngplanter 2

Blåregn (Wisreria) klatrer ved hjælp af skudspidserne, der slynger sig om stolper eller lignende.

Slyngplanter er oftest høje planter med svage stængler, som slynger sig op ad stammer og grene på andre træagtige planter, for at deres blomster og løv­masse kan komme op i solen og lyset. I haverne kan man give disse planter en kunstig støtte ved hjælp af pæle, espa­lierrammer, pergolaer, snore eller raf­tehegn. Alle her i landet kendte slyng­planter er løvfældende, mange med smukke blade og/eller en rig blom­string.

Slyngplanternes stængler er enten høj­re- eller venstreslyngende, egenska­ber, der er specielle for de enkelte arter. Højreslyngende arter har stæng­ler, der drejer med urviserne (eller Solen); de venstreslyngende har det modsat.

Lægfolk skelner kun sjældent mellem slyngplanter og klatreplanter. Forskel­len er den enkle, at slyngplanterne slynger deres stængler om værtsplan­terne eller et andet støtternateriale, mens klatreplanterne vokser til vejrs ved hjælp af klatrerødder, klatretråde, kraftige hår eller torne.

 

Alle kaprifolier har smukt formede, vellug­tende blomster - en god slyngplante i have og skov.

 

Anvendelse: I haven kan slyngplanter anvendes på mangfoldige måder. I reg­len opsætter man særlige støtter, som slyngplanternes stængler kan slynge sig op ad; men er haven tilstrækkelig stor og findes der egnede gamle træer til rådighed, vil man opnå den smukkeste og mest naturlige virkning ved at plan­te slyngplanterne for foden af træerne og lade deres stængler slynge sig op i trækronerne, hvor de rigtig kan udfol­de deres blomsterpragt.

Se Planteskemaer - her ses de vigtigste slyng­planters egenskaber.

Se også artiklerne Hæfteorganer, Kla­treplanter, Klatreroser og Klatretråde.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (5 stemmer)
Siden er blevet set 3.304 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?Effektiv reklame - klik her