Logo

Sortsforsøg

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Sortsforsøg

Efter Danmarks indtræden i EU kræ­ves det, at alle sorter af de vigtigste grønsagsarter bliver undersøgt for føl­gende egenskaber: selvstændighed, ensartethed og stabilitet, den såkaldte SES-afprøvning. Opfylder sorten disse krav, optages den på en national sorts­liste eller i en fælles EU-sortsliste, og herefter må den forhandles inden for EU.

Sortstorsøg med grønsager var ikke ukendt i Danmark, før vi kom ind i EU. I de sidste 50 år har der på frivillig basis været foretaget afprøvninger ved Statens Forsøgsstation for Grønsager og i Fællesudvalget for Prøvedyrkning af Køkkenurter (FPK). Mange sorter er blevet afprøvet og bedømt gennem årene, og de anerkendte har som en garanti for sortens dyrkningsværdi fået tilføjet et S eller P til sortsnavnet. I dag tilføjes et S efterfulgt af et årstal, der fortæller, hvilket år sorten er god­kendt. Der sker stadig forbedringer af sortimentet, og variationen er stor in­den for egenskaber som tidlighed, form, farve, holdbarhed og hårdførhed over for kulde og sygdomsangreb. Mange sorter kunne tidligere kun dyr­kes, når dagene var under eller over en vis længde (kortdags- og langdagsplan­ter; se disse artikler); blev dette ikke overholdt, ville en uønsket blomstring indtræffe. I dag er mange sorter dag­neutrale, og der er større mulighed for at dyrke dem i hele vækstsæsonen.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.431 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her