Logo

Støvdrager

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Støvdrager

Støvdragere, støvbærere eller støvbla­de er de blade i blomsten, hvorpå støvkorn (pollen) dannes. Hos de fle­ste veludviklede blomsterplanter er disse blade helt omdannet til hanlige kønsorganer og består af en støvtråd og en støvknap. Hos mere primitive blomsterplanter som f.eks. magnolie kan man dog stadig se, at støvbladet virkelig er et blad; her er nemlig en del af bladpladen tilbage, og støvsækkene sidder med god indbyrdes afstand langs bladrandene. I stærkt forædlede blomsterarter og -sorter er støvbladene til gengæld omdannet til blosterblade eller kronblade, bl.a. i de fyldtblom­strede sorter af pæon og rose. I Linnés systematiske inddeling af Planteriget indgik antallet af støvdragere som væ­sentlige kendetegn. Han opdelte plan­terne i enhannede, tohannede, trehan­nede osv.; men man er for længst gået bort fra dette system, som rubricerede helt ubeslægtede arter samme gruppe.

 

De pollenfyldte støvdragere hos pil (Salix).

 

Støvbladene kaldes også mikrosporo­phyller, dvs. de blade, hvorpå mikro­sporerne dannes. I modsætning hertil kaldes frugtbladene ikke sjældent makrosporophyller, de blade, hvorpå makrosporerne, dvs. frøanlæggene, dannes.

Se også artiklerne Støvknap og Støv­korn.

Facebook
Opret din egen Havebog Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (2 stemmer)
Siden er blevet set 4.701 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?