Logo

Standardjord

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Standardjord

I haven må man så og plante i den forhåndenværende jord, som man på forskellig måde kan forbedre ved til­sætning af stoffer, der øger jordens porøsitet og dens næringsindhold. Vil man dyrke planter til stor fuldkom­menhed, må man skaffe de udvalgte planter deres særlige »ønskejord«. Herregårdsgartnere og handelsgartne­re fabrikerede i gamle dage specielle jordblandinger til næsten enhver kul­tur, et besværligt, tidrøvende og kost­bart arbejde. I England anvender man stadig en række forskellige jordblan­dinger, og man kan købe speciel rosen­jord, bregnejord, orkidéjord og rodo­dendronjord.

Nemmere er det at bruge en standard­jord, som kan anvendes til det størst mulige antal plantetyper, selvom de færreste planter er »standardplanter«. Den tyske enhedsjord er således en fortrinlig blanding til mange slags stue­planter og haveplanter (se artiklen En­hedsjord); men til visse planter duer den slet ikke. Man kan selvfølgelig ikke fjerne stoffer fra enhedsjorden, men man kan tilføre eventuelle mang­lende stoffer.

Til brug i haven kan man selv fremstil­le en særlig spagnum-standardjord, velegnet til så- og priklejord samt til topdressing i staudebed og under buske. Den kan fremstilles af 3 baller tørvestrøelse (= 1 m²), tilsat 2,5 kg kalk, 1,5 kg Nitrophoska eller Hoechst, 1 kg thomasmel og 2 g natri­ummolybdat, det sidste opløst i 10 liter vand til fordeling over tørvestrøelsen. Det hele skal blandes og fugtes omhyg­geligt før brugen. Denne standardjord er ikke en gødningsblanding; tvært­imod indeholder den kun få plantenæ­ringsstoffer, som derfor må tilføres jævnligt i løbet af vækstsæsonen.

Se også artiklerne Enhedsjord, Grus, Humus, Jordanalyse, Jordarter, Kalk­jord, Lerjord, Muldjord, Sandjord, Tørvejord.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (11 stemmer)
Siden er blevet set 1.452 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!