Logo

Sterilitet

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Sterilitet

Klatrehortensie har store blomsterskærme, hvis yderste blomster er sterile eller golde.

Sterilitet er det samme som ufrugtbar­hed eller goldhed. En blomst kan være helt gold, dvs. at den hverken indehol­der støv- eller frugtblade, eller at de findes, men ikke kan danne pollen og frøanlæg. Sterile blomster har ofte en lokkefunktion. De yderste, store, skæ­ve blomster i standen hos kvalkved eller hortensie er sterile og tjener kun til at gøre blomsterstanden mere iøjne­faldende. Det samme gælder rand­blomsterne hos mange kurvblomster, f. eks. kornblomst og solsikke. Blom­ster kan også være han- eller hun­sterile, dvs. at de kun indeholder fun­gerende frugt- eller støvblade. I han­sterile blomster er de golde støvblade somme tider omdannet til nektarier, der leverer nektar til besøgende insek­ter. Nogle blomster indeholder både støv- og frugtblade, men er alligevel ude af stand til at sætte frø. Disse planter er meget ofte opstået som krydsninger mellem to arter; fænome­net ses f.eks. hos vilde og dyrkede sorter af Primula. En almindelig grund til sterilitet hos artshybrider er, at afkommet har et ulige antal kromoso­mer. Hvis den ene forældre-art har antallet 2n kromosomer og den anden 4n, får afkommet 3n kromosomer, alt­så et ulige antal; dette giver funktions­fejl ved dannelsen og sammensmelt­ningen af kønscellerne. I naturen sker det af og til, at sådanne planter fordob­ler deres kromosomtal, så at det igen bliver lige, i det nævnte tilfælde altså 6n. Derved bliver hybriden i stand til at sætte frø, og en ny art er opstået. En sådan kromosomfordobling kan og­så fremkaldes kunstigt ved brug af giftstoffet colchicin og medfører, at man i dag i mange tilfælde kan frøfor­mere heldige krydsninger, som ellers kun kunne formeres vegetativt.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.587 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
767902-11-2016 11:39:41 Karsten Kemp
Den oplysning om, at planter selv kan fordoble deres kromosomtal for at udligne et uheldigt kromosomtal, er helt ny for mig. Tænk hvis kæmpehybriderne mellem løver og tigre også kunne formere sig, så ville savannens helt store planteædere godt nok blive nervøse!

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad drikker du til din aftensmad?Effektiv reklame - klik her