Logo

Tørvejord

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Tørvejord

Lavmosetørv blev især tidligere opgravet, tørret og anvendt til brændsel.

Tørveprodukter til anvendelse i jord­bruget fås dels fra lavmoser, dels fra højmoser. Lavmosetørv er dannet i moser med tilløb fra kildevæld. Det stillestående vand indeholder ikke ilt nok til, at døde vand- og sumpplanter kan rådne, men aflejres som tykke lag. Lavmosetørv blev tidligere anvendt som brændsel. Da disse tørv indehol­der svovl og andre kemiske forbindel­ser, der er giftige for planter, frarådes brugen af tørvejord fra lavmoser til havebrug.

 

Højmosetørv består overvejende af tørvernos (Sphagnum) i moser, hvis vandtilførsel sker fra nedbør og som overfladevand. Højmosetørv opgraves maskinelt og anvendes på forskellig vis i jordbruget. Tørveprodukterne har mange fordele; de rummer ingen smit­tekim fra plantesygdomme og kun få ukrudtsfrø. De er lette at transportere og lette at håndtere, deres vandsugen­de evne gør vandingsarbejdet i haven eller gartneriet nemmere. De grove sorteringer kaldes tørvestrøelse, de findelte tørvemel. Tørvejord indgår ofte i færdige jordblandinger som en­hedsjord, vitalmuld m.fl.

Se også artiklerne Spagnum og Tørve­mos.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (26 stemmer)
Siden er blevet set 2.902 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Vil du boykotte noget fra Rusland?


Effektiv reklame - klik her