Logo

Værtskifte

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

De fleste snyltesvampe angriber i reg­len kun en enkelt planteart - eller en række arter af samme slægt. Men der findes også svampe, som i løbet af en vækstsæson skifter værtsplante og an­griber to oftest vidt forskellige plante­arter.

Dette værtskifte kan være tvunget (ob­ligatorisk), således at svampen kun kan overleve, når de to forskellige plantearter er inden for rækkevidde; hvis kun den ene er til stede, vil snyltesvampen gå til grunde. Eksem­pler herpå er bævrerust , som værtskif­ter mellem enebær og pære, sortrust på græsarter og berberis, solbærfiltrust på solbær og weymouthsfyr, gitterrust på sevenbom og pære, samt ærterust på ært og cypresvortemælk. Visse stadier i svampens udvikling foregår på den ene værtsplante, andre stadier på den an­den værtsplante.

Værtskifte kan hos andre snyltesvampe forekomme lejlighedsvis (fakultativt), hvor snylteren kun skifter værtsplante, når der er lejlighed hertil; er dette ikke

tilfældet, kan snylteren udmærket kla­re sig på den ene værtsplante alene og formere sig der.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.529 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad drikker du til din aftensmad?Effektiv reklame - klik her