Logo

Vegetation

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Vegetation

Vegetationen i enge og overdrev er i for­sommeren domineret af den vilde kørvel. Et godt forbillede for blomsterengen i en lidt større have.

Vegetation betyder bevoksning. Bota­nikerne bruger ofte ordet som samle­betegnelse for hele bevoksningen i et bestemt landområde; man taler .om Færøernes vegetation og mener der­med alt, hvad der vokser (naturligt) på Færøerne. På samme brede måde bru­ges betegnelsen vegetationsløs om om­råder helt uden synlig plantevækst; men sådanne »vegetationsløse« områ­der kan dog godt huse planteliv, f.eks. overtræk af blågrønalger.

Lidt mindre omfattende er ordet i sammensætninger som græsvegetation, dvs. plantesamfund, domineret af græsser. Men nogen særlig præcis be­skrivelse af et plantesamfund er beteg­nelsen græsvegetation ikke; den kan betegne alt fra en afrikansk savanne uden træer og buske til en dansk eng. Man kan også tale om vegetationsty­per, f.eks. hedevegetation, engvegeta­tion eller skovvegetation. Disse ord indebærer en slags definition af be­voksningers sammensætning på et om­råde, altså et plantesamfund. Ved he­devegetation forstår de fleste danskere således umiddelbart en bevoksning af hedelyng, bøllearter, græsser, mosser og måske rensdyrlav. Vegetationsana­lyser gennemføres undertiden. Det er analyser af plantedækkets sammensæt­ning i bestemte områder og har bl.a. til formål at belyse sammenhængen mel­lem den naturlige vegetation og de fysisk-kemiske forhold, der betinger dens sammensætning.

 

Hedelandskab med hedelyng og nåletræs­plantager. Lyngen må med mellemrum af­brændes for ikke at »springe i skov«, hvor­ved lyngen forsvinder.

 

Klitlandskab, hvor de grå klitter er bevokset med hjælme og marehalm. Vegetationen er meget ømfindtlig for menneskets færdsel.

 

Et typisk moselandskab med siv, dun­hammer og gule sværdliljer.

 

Skovvegetationen kan ofte bestå af en enkelt trætype, men her ses en blandskov med bøg, løn og gran.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 2.737 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?Effektiv reklame - klik her