Logo

Vind

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Vind

Vind er luftens bevægelser over Jor­dens overflade, hvor luften flytter sig fra et område med højtryk til et områ­de med lavtryk; retningen er dog ikke den lige vej mellem de to trykområder, men påvirkes sideværts af Jordens ro­tation. Vindens styrke bestemmes af trykforskellene mellem områderne, og dens hastighed måles efter Beauforts skala fra 1 til 12 eller i meter pr. sekund.

Vindens betydning for plantevæksten består især af en fordeling af luftens fugtighed og varme. Vinden medvirker til at fjerne vanddampene langs jor­dens overflade og omkring planterne. Det fremmer fordampningen og luft­skiftet i bladvæv og i rodzonen, og derved forøges planternes ånding og assimilation. Vinden kan dog også for­årsage skader på plantevæksten ved udtørring af jorden, ved svidning af blade og unge skud og ved at forårsage jordfygning. Vinden kan desuden medføre saltsprøjt fra havvandet, som virker skadeligt på saltømfindtlige planter som f.eks. solbær og jordbær. Træers og buskes vækstform kan lige­ledes påvirkes, så at stamme og krone udvikles bort fra den fremherskende vindretning.

Vindens skadelige virkning kan dæm­pes ved læplantning; men bag for tætte læhegn udvikles ofte kraftige lufthvirv­ler (turbulens), som kan løsne trærød­derne og få træerne til at vælte.

Se også artiklerne Fysiogene sygdom­me, Læhegn, Nedbør, Vejrforhold og Væltesyge.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (5 stemmer)
Siden er blevet set 1.397 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her