Logo

Chiasto­phyllum - Chiastophyllum oppositifolium

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Chiasto­phyllum - Chiastophyllum oppositifolium

Chiastophyllum er sammensat af de to græske ord khiastos, der betyder kors­stillet, og phyllon, der betyder blad; oppositifolium er latin og betyder med modsat stillede blade.

Chiastophyllum oppositifolium er en lil­le sukkulent (saftplante), som kun bli­ver 15 cm høj. Skønt lidt uanselig er den meget anvendelig, fordi den med sin særprægede, lidt løse bladroset er en god afveksling mellem andre stenbedsplanter. Bladene er korsvis mod­satte, rundt ægformede, kødede og tandede i kanten. I begyndelsen er de matgrønne, men med alderen bliver de smukt røde. Blomsterne, det sidder i et aks i toppen af de røde blomster­stængler, er små og gule, og når de er fuldt udsprungne noget hængende. De kommer frem midt på sommeren.

 

Vækstkrav: Chiastophyllum er hård­før, men den foretrækker en noget tør, veldrænet, kalkholdig jord i fuld sol. Den stammer fra Kaukasus, hvor den vokser i op til 2000 m's højde, og er derfor også i stand til at overleve den danske vinter.

 

Chiastophyllum er en god fugeplante, både på en fliseplads og i en lodret mur af kampesten eller knækfliser.

 

Formering: Sker sikrest ved deling om efteråret; men skal man bruge mange småplanter, kan Chiastophyl­lum også stiklingformeres.

 

Anvendelse: Chiastophyllum er velegnet til plantning på stenbede og i fugerne på et stengærde eller en knækflisemur. Sørg for tilstrækkeligt dræn med ral eller perlegrus, så over­flødigt vand ledes bort.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.499 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!