Logo

Elefantfod - Lophophora

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Elefantfod - Lophophora

Elefantfod (Lophophora williamsii) er hjemmehørende i Mexico og Texas. Den flade, tornløse, blågrå plante har en lang, tyk pælerod, der fungerer som lager for vand og næring. På areolerne (de ophøjede vorter) sidder i stedet for torne nogle stive, opretstående, hvide til gullige hår. De gullige til lysrosa blomster efterfølges af røde bær. Gen­nem flere hundrede år har indianerne vidst, at planten indeholder bevidst­hedsudvidende stoffer, og tidligere til­bad de planten som en gud. Den indeholder 9 forskellige alkaloider, af­faldsstoffer fra kemiske processer i planten, hvoraf meskalin er et stærkt bedøvende middel.

Fortæring af plantedelene medfører en form for besættelse, der giver hallucina­tioner, især mens man lytter til musik. En for stor dosis meskalin medfører lammelser, der efterfølges af skindød.

 

Kultur: Hvis man dyrker elefantfod på dens egen rod, skal den stå i en høj potte for at sikre en god udvikling af pæleroden; podede planter kan stå i potter af normal højde. Om sommeren kræver elefantfod meget vand og en varm, solrig placering, mens den om vinteren opbevares køligt og tørt. Om foråret skal planten langsomt vænnes til sollyset for ikke at blive svedet.

 

Formering: Man kan så elefantfod den største del af året, men det bedste tidspunkt er februar. Såjorden skal være let, porøs og vandsugende. Un­der spiringen må frøet ikke tørre ud. Frøet er meget fint, og det må ikke dækkes af jord. Efter såningen dækker man frøskålen med glas for at holde på fugtigheden. Den bedste spiretempe­ratur er 20-22°C.

Ved podning overfører man den del af planten, man ønsker at dyrke, til et stængelstykke med rod fra en anden kaktusart, hvis rodsystem er mere vel­egnet til kultur i almindelige potter.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (16 stemmer)
Siden er blevet set 10.360 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
517527-04-2016 17:36:41 Linda Sommer
Jeg er VILD med jeres side kan man købe planter hos jer?
148910-10-2011 19:28:54 Ebbe
Lophophora har overhovedet ikke noget med Elefantfod at gøre, idet det er en helt anden plante, som også er meget spændende nemlig: Testudinaria elephantipes
(Syn: Discorea elephantipes).
Nogle kalder også Nolina (beaucarnea) slægten for elefantfod.
Det danske navn for Lophophora er mere korrekt hashkaktus pga. mescalinindholdet. Et andet navn er Peyotl.

Afstemning
Hvordan holder du ferie i år?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her