Logo

Huernia - Huernia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Huernia - Huernia

Huernia er hjemmehørende i Syd- og Østafrika, Etiopien og Arabien; nav­net har den fået til ære for Justin Heurnius (1587-1652), der var neder­landsk missionær og den første, som indsamlede planter ved Kap Det Gode Håb. Ombytningen af e og u i plantens navn skyldes en fejlstavning af navnet Heurnius.

Huernia bliver sjældent mere end 10 cm høj. Stænglerne er kødede, 4- til 7­kantede med tandede ribber. De græs­grønne planter, der deler sig ved grun­den, bliver svagt rødlige i solen. Blom­sterne dannes i skærme fra grunden af de yngste skud; de er klokkeformede, 2-5 cm i gennemsnit og udsender en svag ådsellugt.

 

Pasning: Huernia kræver en pottejord, der er let gennemtrængelig for vand og som ikke er alt for humusholdig. Da planten forgrene r sig allerede fra grunden og rodnettet er øverligt og stærkt udbredt, er det bedst at bruge flade, lave potter. Om sommeren skal Huernia have regelmæssig tilførsel af vand og næring, dog ikke på kolde sommerdage. Væksten bliver bedst ved en lys, ikke for solrig placering. Om vinteren må temperaturen ikke komme under 10°C, og man tilfører kun så meget vand, at plantestængler­ne ikke skrumper ind. Ompotning lyk­kes bedst om foråret; ved ompotnin­gen fjernes de ældste, ikke længere blomstringsdygtige dele af planten.

 

Formering: Huernia formeres ved stik­linger eller frø. Stiklinger slår let rod i en sandblanding. Frøet spirer i reglen i en fugtig jord i løbet af et par døgn; det skal dækkes af et tyndt lag jord, og temperaturen bør være ca. 21°C.

 

Arter:

Huernia barbata, der stammer fra Kaplandet, har ca. 5 cm store blomster. Kronbladsfligene er uens af størrelse. Indvendig er kronen svovl- ­til brunliggul og tæt besat med blodrø­de pletter og lange, purpurrøde hår.

Huernia hystrix vokser i store dele af Afrika. Blomsterne er 3-4 cm store, indvendig gule med røde tværbånd og røde, tilspidsede, vorteformede fremspring. Kronbladsfligene er let tilbage­slåede.

 

Huernia keniensis stammer fra Kenya. Den har 2,5-3 cm brede, purpurrøde, fint hårede blomster, der indvendig er dybt purpurfarvede.

 

Huernia zebrina stammer fra det sydli­ge og sydvestlige Afrika. Blomsterne er ca. 4 cm store med en mørkebrun fortykkelse omkring blomsterrøret. Kronbladsfligene er gule med rødbru­ne tværstriber.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.496 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her