Logo

Middagsblomst - Carpobrotus edulis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Middagsblomst - Carpobrotus edulis

Navnet middagsblomst hentyder til, at blomsterne fortrinsvis springer ud midt på dagen og kun i fuld solskin. Resten af døgnet, i overskyet vejr og i regn­vejr holder blomsterne sig lukket. Alle de nævnte typer er såkaldte sukkulen­ter eller saftplanter, hvis stængler og blade indeholder store, vandfyldte cel­ler, som medvirker til, at planterne kan overleve længere tørkeperioder. De anvendes som dekorative blomster­ og bladplanter i koldhus eller i vinterhave eller som potteplanter i et sol­stegt, sydvendt vindue og om somme­ren i kasser på en lun altan eller på sydsiden af et stenbed eller en støtte­mur.

 

Middagsblomst (Carpobrotus edulis) er oprindelig en steppeplante, der værdsætter en stenet jordbund i fuld sol.

 

Arter:

Carpobrotus acinaciformis hører hjemme i Sydafrika. Slægtsnavnet stammer fra græsk karpos = frugt og brotos = spiselig og hentyder til de spiselige frugter, somme tider kaldt hottentotfigner. Det er en 10-20 cm høj flerårig plante med lange, kantede skud og trekantede blade. De purpur­rosa blomster er indtil 12 cm i tværsnit. Den egner sig bedst til koldhus og vinterhave.

 

Carpobrotus edulis (edulis = spiselig) er en flerårig saftplante, der træffes overalt i Middelhavslandene. I parker­ne anvendes den ofte som et saftig­grønt bunddække. Blomsterne er ikke forsynet med kronblade; men de om­dannede, frynsede støvdragere ligner kronblade. Farven er purpurrød eller orangegul. De spiselige frugter kan anvendes til marmelade eller likør.

 

Dorotheanthus bellidiformis er enårig og blomstrer fra juli til september. Blomsterne findes i mange farvenuan­cer fra næsten hvide over lyserøde til purpur og lilla; de er kun åbne i fuldt solskin. Planten kan anvendes på et lunt sted i haven eller i altankassen.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (15 stemmer)
Siden er blevet set 9.160 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1188320-09-2017 17:38:17 Jytte Laursen
kan middagsblomsten overvinter ude eller skal de tages ind

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her